Coraz więcej ludzi boryka się z alergią na białko mleka krowiego lub nietolerancją laktozy. Taki problem mogą mieć również osoby, które korzystają z diet pudełkowych dlatego, jeśli planujesz poszerzyć swoje menu cateringowo-dietetyczne, warto uwzględnić również potrzeby tej grupy. Alergia na białko mleka krowiego nie jest tym samym, co nietolerancja laktozy, dlatego warto wiedzieć, jakie produkty może zawierać uniwersalna dieta bezmleczna.

Dieta bezmleczna i dieta bez laktozy: dla kogo?

Dietę bezmleczną powinny wybrać osoby mające problemy z alergią na białka mleka krowiego, dietę bez laktozy – osoby z nietolerancją laktozy. Zdarza się również, że z diety należy wyeliminować zarówno białko mleka krowiego, jak i laktozę. W każdym z tych przypadków najbardziej uniwersalnym sposobem odżywiania będzie właśnie dieta bezmleczna.

Dieta bezmleczna – zasady

Dieta bezmleczna jest dietą eliminacyjną. Najczęściej alergia na produkty mleczne występuje u dzieci i to one potrzebują eliminacji mleka i jego przetworów, jednak w ostatnich czasach obserwuje się również poprawę stanu zdrowia u osób, które mają problemy z jelitami, a nawet z trądzikiem.

Przeczytaj też o diecie bezglutenowej>>

Dieta bez nabiału

W diecie bezmlecznej eliminujemy mleko krowie oraz jego pochodne. Należy zwrócić uwagę również na białka mleka krowiego, które dodawane są do żywności lub laktozę obecną w gotowych produktach.

Na diecie bez mleka i bez laktozy eliminujemy:

  • świeże mleko, mleko UHT, mleko w folii, mleko w puszce, mleko w proszku, mleko skondensowane;
  • masło, margaryn;
  • śmietanę, bitą śmietanę;
  • jogurty, kefiry, maślanki;
  • sery białe, kanapkowe, mascarpone, ricotta, mozzarella, feta;
  • sery żółte, sery pleśniowe;
  • serki homogenizowane;
  • desery na bazie mleka: budynie, lody, czekolady;
  • słodycze;
  • pieczywo;
  • sosy śmietanowe;
  • płatki śniadaniowe, batony zbożowe;
  • produkty garmażeryjne w tym wędliny, parówki, pasztety.

Należy zwrócić również uwagę na produkty, które mają w składzie:

  • białka mleka krowiego,
  • kazeinę,
  • laktoalbuminę i laktoglobulinę,
  • serwatkę,
  • hydrolizowane białko zwierzęce,
  • mleko w proszku,
  • odżywki białkowe.

Na diecie bezmlecznej nie można wykorzystywać mleka owczego i koziego oraz ich przetworów jako zamienników mleka krowiego. Skład tych produktów mlecznych jest bardzo do siebie podobny i badania pokazują, że one również mogą powodować reakcję alergiczną.

Dieta bezmleczna – co można jeść?

Skomponowanie bezmlecznych posiłków nie jest trudne. Należy przede wszystkim wiedzieć, czym zastąpić nabiał, aby nie zabrakło w diecie wapnia. Dla przeciętnego człowieka na początku może to być skomplikowaną kwestią, dlatego chętnie sięgnie po pomoc wykwalifikowanych cateringów dietetycznych. Ważne, żeby dieta była odpowiednio zbilansowana. 

W diecie bezmlecznej mogą i powinny się znaleźć produkty takie jak:

  • warzywa zielone, kolorowe;
  • wszelkie rodzaje kasz;
  • rośliny strączkowe;
  • jaja;
  • orzechy, migdały nasiona chia, siemię lniane;
  • soja, tofu;
  • pseudo zboża: amarantus, gryka, komosa ryżowa;
  • oleje roślinne nierafinowane: oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy;
  • roślinne napoje wzbogacone w wapń: kokosowe, owsiane, ryżowe, jaglane, migdałowe;
  • pasty roślinne: hummus czy pasty ze słonecznika, warzyw, z fasoli;
  • jogurty roślinne, masła orzechowe;
  • desery: sorbety, budynie z kaszy jaglanej i mleka roślinnego.

Wapń w diecie bez nabiału

Badania prowadzone wśród dzieci stosujących dietę wegańską (a zatem również bezmleczną) pokazują, że dobrze skomponowana dieta pozbawiona nabiału nie musi skutkować niedoborem wapnia. Roślinne produkty są często bardziej zasobne w wapń niż nabiał dlatego, aby go dostarczyć z dietą, należy komponować posiłki używając produktów zbożowych, zielonych warzyw i strączków. Warzywa zielone odgrywają szczególną rolę w diecie bezmlecznej, ponieważ dostarczają dużej ilości białka roślinnego oraz są zasobne w wapń. 

Źródła wapnia na diecie bezmlecznej:

  • nasiona i ziarna: amarantus, sezam, mak, 
  • migdały,
  • suszone owoce np. figi, morele,
  • sardynki (w całości, z ośćmi),
  • algi morskie,
  • napoje roślinne wzbogacane wapniem,
  • woda mineralna z wapniem.
dieta bezmleczna

ZAWARTOŚĆ TALERZA w diecie bez mleka:

WĘGLOWODANY 45-50%

BIAŁKA 17-21%

TŁUSZCZE 30-35%

Dieta bezmleczna i bez laktozy – jadłospis na cały dzień

dieta bezmleczna