Nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2 czy choroby układu pokarmowego to problemy, z którymi zmagają się ludzie na całym świecie. Nerwowy tryb życia, długie godziny bez ruchu przed ekranem komputera, a przede wszystkim niewłaściwa dieta to główne przyczyny tych chorób. Jednak świadomość dotycząca wpływu diety na zdrowie i samopoczucie rośnie a dieta DASH jest jedną z najpopularniejszych diet, rekomendowanych dodatkowo przez polski NFZ oraz międzynarodowe organizacje zdrowia.
Nie każdy jednak jest w stanie sprostać wyzwaniom tej diety, ponieważ jest ona dość angażująca. Dlatego wiele osób wybiera wygodniejszą opcję: catering dietetyczny z dietą DASH. Dowiedz się, jak wprowadzić ją do swojej oferty!
Dieta DASH – dla kogo?
Odpowiedź jest prosta: dieta DASH to styl odżywiania polecany właściwie każdemu, ponieważ sprzyja zachowaniu dobrej kondycji organizmu i utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że atrakcyjnie przygotowane menu diety DASH będzie najchętniej wybieraną opcją w Twoim cateringu dietetycznym. Drugą grupą, dla której stosowanie diety DASH będzie czymś więcej niż stylem życia, to osoby z chorobą cholesterolową, cukrzycą typu 2, chorobami sercowo-naczyniowymi (w tym z nadciśnieniem tętniczym), a nawet zmagające się z rakiem jelita grubego.
Na czym polega dieta DASH?
Od kilku lat dieta DASH oceniana jest jako jedna z najzdrowszych diet na świecie. Jej nazwa to skrót od “Dietary Approaches to Stop Hypertension” (dieta mająca na celu leczyć i zapobiegać nadciśnieniu). Jest bogata w składniki odżywcze, antynowotworowe i antyoksydacyjne, które znajdują się w kolorowych warzywach i owocach oraz innych pożywnych produktach. Dzięki obecności substancji odżywczych, zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów, dieta DASH korzystnie wpływa na profil lipidowy, obniża ciśnienie tętnicze oraz ma znaczenie profilaktyczne w utrzymaniu zdrowia. Zmniejsza też ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne takie jak cukrzyca typu 2, choroby sercowo- naczyniowe, rak jelita grubego.
Przeczytaj też o diecie śródziemnomorskiej>>
Dieta DASH – co można jeść, a czego należy unikać?
Podstawowym wykluczeniem w diecie jest:
- sól kuchenna
Co w zamian? Wszelkie przyprawy naturalne świeże i suszone.
- cukier i jego zamienniki np. syrop glukozowo- fruktozowy
Co w zamian? Owoce, orzechy, desery na bazie niskotłuszczowego nabiału, desery na bazie produktów niskowęglowodanowych.
- czerwone mięso
Co w zamian? Drób, ryby, owoce morza.
- produkty wysokotłuszczowe, tłuszcze nasycone
Co w zamian? Produkty o obniżonej zawartości tłuszczu.
- produkty węglowodanowe o wysokim indeksie glikemicznym
Co w zamian? Żywność niskowęglowodanowa
- surowe mleko
Co w zamian? Niskotłuszczowy nabiał fermentowany
- produkty pszenne
Co w zamian? Produkty zbożowe pełnoziarniste z mąki żytniej, orkiszowej, owsianej
- kwasy tłuszczowe trans
Co w zamian? Orzechy, nasiona, nierafinowane oleje
- produkty przetworzone
Co w zamian? Naturalna żywność monoskładnikowa bez sztucznych dodatków.
Jakie produkty w menu diety DASH?
Najważniejszą zasadą jest korzystanie z produktów jak najmniej przetworzonych.
Inne zasady diety DASH to:
- przewaga występowania warzyw w posiłku
- obecność świeżych lub mrożonych owoców w ciągu dnia
- korzystanie z produktów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu
- białko zwierzęce pochodzące z niskotłuszczowego drobiu, ryb, jaj
- zwiększona podaż ryb w formie pulpetów, sałatek, potrawek
- białko roślinne pochodzące z roślin strączkowych, nasion i orzechów
- duża obecność kwasów tłuszczowych wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, których źródłem są orzechy, nasiona chia, siemienia lnianego, awokado, oliwa z oliwek, olej lniany
- zwiększona podaż błonnika występującego w pieczywie, kaszach, makaronach, ryżu z pełnego ziarna
ZAWARTOŚĆ TALERZA – jak bilansować posiłki na diecie DASH?
- WĘGLOWODANY 40-45%
- BIAŁKA 15-20%
- TŁUSZCZE 30-35%