Diety low carb – niskowęglowodanowe popularne są już od lat 80. XX wieku. Najbardziej znane wśród nich to dieta Dukana, Atkinsa, Kwaśniewskiego, South Beach, Zone, Paleo i dieta ketogeniczna. Przeczytaj, jak wiele opcji możesz zaproponować swoim klientom w ramach cateringu dietetycznego!
Dieta low carb nieskowęglowodanowa – dla kogo?
Dieta low carb, choć budzi kontrowersje wśród wielu dietetyków, może być bardziej skuteczna w redukcji masy ciała niż dieta niskotłuszczowa. Wpływa również na zmniejszenie czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Jednak dieta bardzo niskowęglowodanowa nie jest polecana osobom na diecie roślinnej. Większość produktów wysokotłuszczowych i niskowęglowodanowych takich jak jaja, mięso, owoce morza, ryby jest wykluczonych przez wegetarian lub wegan. Z tego powodu bardzo trudno jest ją odpowiednio zbilansować, biorąc pod uwagę te wykluczenia.
Na czym polega dieta low carb?
Dieta low carb (niskowęglowodanowa) polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów. W diecie zwiększa się podaż białka oraz tłuszczów.
Rozróżniamy trzy rodzaje diet niskowęglowodanowych:
- Dieta bardzo niskowęglowodanowa, która dostarcza poniżej 50 g węglowodanów dziennie, co stanowi około 4-10% energii z diety – m.in. dieta ketogeniczna.
- Klasyczna dieta niskowęglowodanowa, która dostarcza 130 g lub mniej węglowodanów dziennie, co stanowi około 26% energii z diety.
- Umiarkowana dieta niskowęglowodanowa, która dostarcza poniżej 250 g węglowodanów dziennie, co stanowi około 45% energii z diety.
Dieta niskowęglowodanowa – produkty dozwolone
Dieta low carb opiera się na dużej ilości warzyw niskoskrobiowych i niskowęglowodanowych oraz bogactwie zdrowych tłuszczy i białek. Podstawowy zasób produktów na diecie low carb to:
- znaczna ilość warzyw niskoskrobiowych i niskowęglowodanowych,
- zdrowe tłuszcze roślinne nierafinowane,
- orzechy, nasiona,
- małe ilości produktów zbożowych pełnoziarnistych,
- małe ilości nasion strączkowych,
- białko zwierzęce: jaja, mięso, ryby, owoc morza.
Produkty spożywcze na diecie low carb podzielone ze względu na zawartość węglowodanów
Dieta low carb – produkty niedozwolone
Dieta low carb oznacza całkowitą rezygnację z produktów bogatych w węglowodany (szczególnie cukrów prostych), a także takich, które są bogate w tłuszcze trans.
Są to:
- dżemy, konfitury,
- owoce suszone, w syropach, kandyzowane,
- słodycze,
- pieczywo cukiernicze,
- słodkie napoje, soki,
- produkty zbożowe oczyszczone z błonnika,
- cukier,
- miód,
- skrobia modyfikowana,
- owoce wysokowęglowodanowe,
- kukurydza,
- warzywa wysokowęglowodanowe,
- żywność wysokoprzetworzona,
- produkty mączne,
- jogurty, serki owocowe,
- alkohol,
- produkty bogate w tłuszcze trans: dania typu fast food, margaryny, wyroby cukiernicze, gotowe sosy ze słoika lub torebki.
ZAWARTOŚĆ TALERZA – jak bilansować dania w diecie low carb
W ciągu dnia należy spożywać 4 posiłki o niskiej zawartości węglowodanów.
Rozkład makroskładników na talerzu w diecie low carb wygląda następująco:
- BIAŁKA 35-40%
- TŁUSZCZE 35-40%
- WĘGLOWODANY 20-25%
Dieta low carb jadłospis na cały dzień
Dieta low carb niskowęglowodanowa może być naprawdę bogata w smaki i atrakcyjna dla naszych klientów.