Diety low carb – niskowęglowodanowe popularne są już od lat 80. XX wieku. Najbardziej znane wśród nich to dieta Dukana, Atkinsa, Kwaśniewskiego, South Beach, Zone, Paleo i dieta ketogeniczna. Przeczytaj, jak wiele opcji możesz zaproponować swoim klientom w ramach cateringu dietetycznego!

Dieta low carb nieskowęglowodanowa – dla kogo?

Dieta low carb, choć budzi kontrowersje wśród wielu dietetyków, może być bardziej skuteczna w redukcji masy ciała niż dieta niskotłuszczowa. Wpływa również na zmniejszenie czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Jednak dieta bardzo niskowęglowodanowa nie jest polecana osobom na diecie roślinnej. Większość produktów wysokotłuszczowych i niskowęglowodanowych takich jak jaja, mięso, owoce morza, ryby jest wykluczonych przez wegetarian lub wegan. Z tego powodu bardzo trudno jest ją odpowiednio zbilansować, biorąc pod uwagę te wykluczenia. 

Na czym polega dieta low carb?

Dieta low carb (niskowęglowodanowa) polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów. W diecie zwiększa się podaż białka oraz tłuszczów. 

Rozróżniamy trzy rodzaje diet niskowęglowodanowych:

  1. Dieta bardzo niskowęglowodanowa, która dostarcza poniżej 50 g węglowodanów dziennie, co stanowi około 4-10% energii z diety – m.in. dieta ketogeniczna.
  2. Klasyczna dieta niskowęglowodanowa, która dostarcza 130 g lub mniej węglowodanów dziennie, co stanowi około 26% energii z diety.
  3. Umiarkowana dieta niskowęglowodanowa, która dostarcza poniżej 250 g węglowodanów dziennie, co stanowi około 45% energii z diety.

Dieta niskowęglowodanowa – produkty dozwolone

Dieta low carb opiera się na dużej ilości warzyw niskoskrobiowych i niskowęglowodanowych oraz bogactwie zdrowych tłuszczy i białek. Podstawowy zasób produktów na diecie low carb to:

  • znaczna ilość warzyw niskoskrobiowych i niskowęglowodanowych,
  • zdrowe tłuszcze roślinne nierafinowane,
  • orzechy, nasiona,
  • małe ilości produktów zbożowych pełnoziarnistych,
  • małe ilości nasion strączkowych,
  • białko zwierzęce: jaja, mięso, ryby, owoc morza.

Produkty spożywcze na diecie low carb podzielone ze względu na zawartość węglowodanów

dieta low carb niskowęglowodanowa

Dieta low carb – produkty niedozwolone

Dieta low carb oznacza całkowitą rezygnację z produktów bogatych w węglowodany (szczególnie cukrów prostych), a także takich, które są bogate w tłuszcze trans.

Są to:

  • dżemy, konfitury,
  • owoce suszone, w syropach, kandyzowane,
  • słodycze,
  • pieczywo cukiernicze,
  • słodkie napoje, soki,
  • produkty zbożowe oczyszczone z błonnika,
  • cukier,
  • miód,
  • skrobia modyfikowana,
  • owoce wysokowęglowodanowe,
  • kukurydza,
  • warzywa wysokowęglowodanowe,
  • żywność wysokoprzetworzona,
  • produkty mączne,
  • jogurty, serki owocowe,
  • alkohol,
  • produkty bogate w tłuszcze trans: dania typu fast food, margaryny, wyroby cukiernicze, gotowe sosy ze słoika lub torebki.

ZAWARTOŚĆ TALERZA – jak bilansować dania w diecie low carb

W ciągu dnia należy spożywać 4 posiłki o niskiej zawartości węglowodanów.

Rozkład makroskładników na talerzu w diecie low carb wygląda następująco:

  • BIAŁKA 35-40%
  • TŁUSZCZE 35-40%
  • WĘGLOWODANY 20-25%

Dieta low carb jadłospis na cały dzień

Dieta low carb niskowęglowodanowa może być naprawdę bogata w smaki i atrakcyjna dla naszych klientów. 

dieta low carb niskowęglowodanowa

Sprawdź też jak komponować menu bezmleczne i bezglutenowe>>>