Dieta śródziemnomorska to z pewnością jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych diet na całym świecie. Zawdzięcza to bogactwu produktów, smaków, kolorów i zapachów. Jest nie tylko smaczna, ale również polecana przez wielu lekarzy jako element zdrowego trybu życia. To jednocześnie punkt obowiązkowy w menu cateringu dietetycznego – sprawdź!

Dieta śródziemnomorska – dla kogo?

Dieta śródziemnomorska jako jedna z niewielu polecana jest praktycznie wszystkim osobom dbającym o zdrowy tryb życia. Mogą być na niej zarówno osoby zupełnie zdrowe, jak i takie, które zmagają się z chorobami autoimmunologicznymi, metabolicznymi, krążenia, cukrzycą i wieloma innymi. Dieta śródziemnomorska ma właściwości przeciwzapalne, obniżające stężenie cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na płodność i funkcjonowanie układu krążenia.

Na czym polega dieta śródziemnomorska?

Dieta śródziemnomorska zakłada kilka uniwersalnych zasad. Łączą one sposób żywienia nie tylko Greków, Francuzów czy Włochów, ale również takich krajów jak Maroko, Tunezja, Turcja, Libia, Liban czy Izrael. Kuchnia śródziemnomorska to cała paleta smaków, barw i zapachów. Dieta śródziemnomorska to przede wszystkim: moc świeżych produktów, dostęp do lokalnej żywności oraz prostota potraw. Dzięki temu dieta wykazuje dużo korzyści prozdrowotnych. Znaczenie ma też obecność w żywności wysokiej zawartości jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (występujących w rybach oraz oliwie z oliwek). Podstawą diety są rośliny, natomiast wysokiej jakości mięso, ryby i owoce morza oraz produkty mleczne są dodatkiem. Elementem obowiązkowym są również najwyższej jakości tłuszcze roślinne (z oliwą z oliwek na czele).

Dieta śródziemnomorska – produkty dozwolone

Najważniejszą grupą produktów występującą w tej diecie są rośliny. To one stanowią podstawowy element diety śródziemnomorskiej. Dodatkiem są nieprzetworzone tłuszcze roślinne, ryby, owoce morza, mięsa, niskotłuszczowe produkty mleczne, jaja, a także… czerwone wino.

Co uwzględnia dieta śródziemnomorska?

  • Warzywa: kapusty, jarmuż, kalafior, buraki, brokuły, brukselka, cukinia, marchew, seler, pietruszka, por, pomidory, cykoria, sałata, ogórki, bakłażan, cebula, papryka, ziemniaki, szpinak, słodkie ziemniaki, fenkuł (koper włoski), karczochy, kapary, szparagi, dynia, a także grzyby i oliwki.
  • Rośliny strączkowe: groch, soczewica, fasola, soja, ciecierzyca w formie falafela lub hummusu.
  • Owoce: awokado, jabłka, morele, wiśnie, mandarynki, daktyle, figi, grejpfrut, winogrona, cytryna, melon, nektarynki, brzoskwinie, pomarańcze, gruszki, granat.
  • Orzechy i nasiona: migdały, nerkowce, orzechy włoskie i ziemne, pistacje, orzeszki piniowe, sezam, pestki dyni i słonecznika, siemię lniane.
  • Produkty zbożowe: wyroby na bazie mąki żytniej i pszennej razowej, kasze: gryczana, jęczmienna i jaglana, komosa ryżowa, kasza bulgur, kuskus, płatki owsiane, jęczmienne, pszenne, gryczane, jaglane, ryż brązowy i dziki, kaszka kukurydziana.
  • Świeże zioła i przyprawy: bazylia, liść laurowy, goździki, kmin rzymski, czosnek, majeranek, mięta, oregano, natka pietruszki, koperek, pieprz, rozmaryn, szałwia, ziele angielskie, estragon, tymianek.
  • Dodatek stanowią produkty zwierzęce takie jak ryby i owoce morza, które powinny być jedzone 2-3 razy w tygodniu m.in.: tuńczyk, sardynki, łosoś, dorsz, flądra, krewetki, ośmiornica, homar, ostrygi, anchois.
  • Mięso: baranina, jagnięcina, drób.
  • Niskotłuszczowe produkty mleczne: kefir, maślanka, jogurty, twarogi, ser halloumi, ser feta, ser mozzarella, ricotta, labneh.
  • Świeże jaja.
  • Podstawą kuchni śródziemnomorskiej jest oliwa z oliwek, natomiast bardzo dobrym jej zamiennikiem są: olej lniany lub rzepakowy nie poddane rafinacji, tłoczone na zimno. 
  • Podstawą do picia jest czysta woda.
  • Alkohol: kieliszek czerwonego wina do obiadu.

Dieta śródziemnomorska – produkty niedozwolone

Do produktów, których należy unikać na diecie śródziemnomorskiej, należą przede wszystkim produkty wysokoprzetworzone, bogate w cukier i tłuszcze utwardzone. Są to:

  • produkty wysokoprzetworzone,
  • oleje rafinowane,
  • tłuszcze utwardzone,
  • syrop glukozowo-fruktozowy,
  • skrobia modyfikowana,
  • słodkie napoje,
  • dania typu fast food,
  • gotowe desery,
  • czerwone mięso.*

*może występować w diecie okazjonalnie

ZAWARTOŚĆ TALERZA – jak bilansować dania na diecie śródziemnomorskiej?

  • WĘGLOWODANY 40-45%
  • BIAŁKA 15-20%
  • TŁUSZCZE 30-35%

Dieta śródziemnomorska jadłospis na cały dzień

dieta śródziemnomorska

Przeczytaj też o diecie DASH>>