Jajka to kolejny ze składników, które powinny być prawidłowo przygotowane do dalszego gotowania. Przedstawiamy instrukcję mycia jaj.
KURZE JAJA – BEZPIECZEŃSTWO
Dezynfekcja jaj to ważny krok – jaja mogą być bowiem zanieczyszczone bakteriami, takimi jak Salmonella, które mogą powodować choroby związane z żywnością. Zakażenie Salmonellą może prowadzić do poważnych objawów, takich jak biegunka, wymioty, gorączka i bóle brzucha.
Chociaż wiele jaj jest produkowanych w higienicznych warunkach, skorupy jaj są porowate i mogą przez nie łatwo przenikać bakterie, zwłaszcza gdy jaja są przechowywane lub transportowane w niewłaściwych warunkach. Bakterie mogą również przenosić się na skorupkę z rąk lub powierzchni.
Dezynfekcja jaj może pomóc zminimalizować ryzyko zakażenia, ważne jednak, by była wykonywana poprawnie.
INSTRUKCJA SANITARNA – DEZYNFEKCJA JAJ
Obróbka wstępna w przypadku jaj ma na celu zabicie pałeczek Salmonelli znajdujących się na powierzchni skorupek jaj.
W przypadku jaj wyróżniamy kilka etapów obróbki wstępnej: mycie oraz jedną z form dezynfekcji tj.
- naświetlania jaj promieniami UV – naświetlanie lampami wytwarzającymi promieniowanie nadfioletowe skutecznie niszczące bakterie, pleśnie, wirusy, grzyby oraz wszelkie inne drobnoustroje;
- dezynfekcję chemiczną specjalistycznymi środkami;
- dezynfekcję termiczną – proces wyparzania jaj poprzez zanurzenie jaj w wodzie o temperaturze powyżej 90°C przez 10 sekund.
Do obróbki wstępnej jaj należy używać wyłącznie oznakowanego sprzętu. Zawsze po dezynfekcji jaj wkładamy je do czystego pojemnika i przenosimy do pomieszczenia produkcyjnego. Nigdy nie wkładamy ich z powrotem do brudnych wytłoczek. Jeśli jaja nie zostaną od razu wykorzystane, należy je przechowywać w warunkach chłodniczych.
Najlepszym sposobem zapobiegania zakażeniu Salmonellą z jaj jest przechowywanie ich w odpowiednich warunkach (w lodówce poniżej 5°C). Nie mniej ważne jest mycie rąk przed i po obsłudze jaj oraz dokładne gotowanie jaj przed spożyciem. W ten sposób można zminimalizować ryzyko zakażenia i zapewnić bezpieczeństwo żywności.
Pobierz plik
Instrukcja mycia i dezynfekcji jaj