Czy wiesz, że informowanie klientów o wszystkich alergenach w potrawach z karty to obowiązek każdego właściciela gastronomii? Mamy dla ciebie wzór listy alergenów w restauracji. Pobierz i zobacz, jak możesz szybko i sprawnie wypełnić obowiązek informacyjny w swoim lokalu.
Obowiązek informacyjny
Lista alergenów to dokument zawierający informacje o składnikach i produktach, które mogą powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe. Restauracje muszą przedstawiać informacje na temat alergenów w swoich potrawach, aby zapewnić bezpieczeństwo swoim klientom.
Informacje o alergenach powinny być udostępniane w formie zrozumiałej dla klientów, np. poprzez oznaczenia w menu lub specjalne karty z informacjami na ten temat. W przypadku zamówienia potrawy, personel restauracji powinien umieć dodatkowo potwierdzić informacje na temat alergenów, jeśli goście restauracji spytają o składniki wskazując na nietolerancję na któryś z produktów.
Najczęstsze alergeny
W trosce o dobro gości karta dań powinna zawierać informacje o potencjalnych alergenach. Można też w menu dołączyć wykaz – listę alergenów w restauracji.
Najczęściej występujące nietolerancje, to alergie na:
- gluten (m.in. pszenica, żyto, jęczmień),
- skorupiaki (np. krewetki, homary, kraby),
- jaja,
- ryby,
- orzeszki ziemne i inne orzechy (np. migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, pistacje),
- soję,
- mleko i jego przetwory,
- seler,
- gorczycę,
- nasiona sezamu,
- mięczaki (np. małże, ostrygi, małże perłowe).
Przepisy
Obowiązek przedstawiania listy alergenów w restauracji wynika z przepisów prawa Unii Europejskiej. Konkretnie z Rozporządzeniem (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji o żywności konsumentom. Na tej podstawie restauracje i inne placówki gastronomiczne mają obowiązek informować klientów o obecności alergenów w produktach żywnościowych, które oferują.
LISTA ALERGENÓW W RESTAURACJI – WZÓR DO POBRANIA
Pobierz plik
Lista alergenów dla restauracji do uzupełnienia