Czy wiesz, że informowanie klientów o wszystkich alergenach w potrawach z karty to obowiązek każdego właściciela gastronomii? Mamy dla ciebie wzór listy alergenów w restauracji. Pobierz i zobacz, jak możesz szybko i sprawnie wypełnić obowiązek informacyjny w swoim lokalu.

Obowiązek informacyjny

Lista alergenów to dokument zawierający informacje o składnikach i produktach, które mogą powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe. Restauracje muszą przedstawiać informacje na temat alergenów w swoich potrawach, aby zapewnić bezpieczeństwo swoim klientom.

Informacje o alergenach powinny być udostępniane w formie zrozumiałej dla klientów, np. poprzez oznaczenia w menu lub specjalne karty z informacjami na ten temat. W przypadku zamówienia potrawy, personel restauracji powinien umieć dodatkowo potwierdzić informacje na temat alergenów, jeśli goście restauracji spytają o składniki wskazując na nietolerancję na któryś z produktów. 

Najczęstsze alergeny

W trosce o dobro gości karta dań powinna zawierać informacje o potencjalnych alergenach. Można też w menu dołączyć wykaz – listę alergenów w restauracji. 

Najczęściej występujące nietolerancje, to alergie na:

  • gluten (m.in. pszenica, żyto, jęczmień),
  • skorupiaki (np. krewetki, homary, kraby), 
  • jaja,
  • ryby, 
  • orzeszki ziemne i inne orzechy (np. migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, pistacje),
  • soję, 
  • mleko i jego przetwory, 
  • seler, 
  • gorczycę,
  • nasiona sezamu, 
  • mięczaki (np. małże, ostrygi, małże perłowe).

Przepisy

Obowiązek przedstawiania listy alergenów w restauracji wynika z przepisów prawa Unii Europejskiej. Konkretnie z Rozporządzeniem (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji o żywności konsumentom. Na tej podstawie restauracje i inne placówki gastronomiczne mają obowiązek informować klientów o obecności alergenów w produktach żywnościowych, które oferują.

LISTA ALERGENÓW W RESTAURACJI – WZÓR DO POBRANIA

Pobierz plik

Lista alergenów dla restauracji do uzupełnienia

Sprawdź też obowiązkowe oznaczenia w restauracji.>>