Dieta oparta o produkty mięsne jest nadal najpopularniejszym sposobem odżywiania wielu Polaków. Coraz więcej mięsożerców bardziej świadomie wybiera produkty mięsne przechodząc na fleksitarianizm. Znaczna część konsumentów spożywających mięso nie dba jednak o właściwe proporcje w swojej codziennej diecie, co może skutkować problemami zdrowotnymi. Co zatem powinien wiedzieć szef kuchni komponując zbilansowany posiłek dla mięsożercy?

MIĘSOŻERCA – OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA

Mięsożerca jest osobą, która z definicji nie posiada w swojej codziennej diecie wykluczeń: w zasadzie może jeść wszystko, co dla człowieka jadalne, choć najbardziej sfokusowany jest na jedzeniu mięsa i produktach odzwierzęcych. 

Mięsożercy tworzą największą grupę konsumentów restauracji, choć trendy pokazują, że coraz więcej mięsożerców przechodzi – mniej lub bardziej świadomie – na fleksitarianizm. Wybierając ten sposób odżywiania rezygnują ze spożywania asortymentu mięsnego na co dzień, wybierając dania mięsne w restauracji lub nie rezygnując z nich na spotkaniach towarzyskich, czy po za domem np. na wyjazdach.  

CO JE MIĘSOŻERCA?

  • mięso czerwonedrób
  • podroby
  • tłuszcze zwierzęce – w tym smalec i łój
  • wędliny mięsne wysokoprzetworzone 
  • produkty nabiałowe z mleka krowiego, koziego, owczego
  • jajka
  • dania typu fast food
  • rzadziej ryby i owoce morza

CZEGO UNIKA MIĘSOŻERCA?

Mięsożerca generalnie w swojej diecie może uwzględniać wszystkie grupy produktów. Jednak ze względu na potrzebę jedzenia mięsa oraz przywiązanie do prawdziwie mięsnych smaków, mięsożerca może unikać produktów imitujących mięso i produkty mięsne takich jak np.:

  • gyros roślinny
  • kiełbaski z fasoli
  • stek z soczewicy
  • parówki sojowe
  • smalec z fasoli
  • burger roślinny. 

WYZWANIA DIETETYCZNE MIĘSOŻERCÓW

Odpowiednio zbilansowany posiłek na diecie mięsnej

Badania pokazują, że wysokie spożycie produktów odzwierzęcych jest jedną z głównych przyczyn chorób związanych ze stylem życia, takich jak: otyłość, cukrzyca i choroby sercowo-naczyniowe. Dlatego wychodząc naprzeciw potrzebom osób na mięsnej diecie, dobrze jest zaproponować odpowiednio skomponowany posiłek, który oprócz produktów zwierzęcych będzie bogaty w produkty roślinne. Taka modyfikacja nie powinna zmieniać walorów smakowych, ale nawet je podnosić, a przede wszystkim zwiększać wartość odżywczą posiłku. To może pomóc chronić osoby na diecie mięsnej przed chorobami dietozależnymi.  

Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu

Zakwaszenie organizmu, czyli obniżenie pH płynów ustrojowych, leży u podłoża wielu chorób, ponieważ wpływa ono na zaburzenia metaboliczne oraz zmianę gospodarki hormonalnej. To pokazuje, jak ważna jest właściwa równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie. Zakwaszenie wynika w głównej mierze ze spożywania zbyt dużych ilości żywności kwasotwórczej oraz zaniżonego udziału minerałów zasadotwórczych w diecie, takich jak wapń, magnez, potas, czy sód. Mięso ma odczyn kwaśny, natomiast większość  warzyw odczyn zasadowy. Dlatego, aby spożywany przez mięsożercę posiłek był zdrowy i wartościowy oraz by nie narażał go na rozwój chorób, na talerzu powinno znajdować się około 25% żywności kwasotwórczej, a 75% zasadotwórczej. 

ZBILANSOWANY POSIŁEK OSOBY NA DIECIE MIĘSNEJ

Aby posiłek mięsożercy był odpowiednio skomponowany, powinien składać się z następujących elementów:

  • ¼  talerza może zajmować porcja mięsa 
  • ¼ to dodatek węglowodanów złożonych – kasze, ryż pełnoziarnisty, pieczywo z pełnego ziarna
  • ½ to pozostałe produkty roślinne takie jak warzywa w każdej postaci (surowe, gotowane, duszone, pieczone), nasiona roślin strączkowych (soczewicaciecierzyca, groch, fasola, soja, Pepitki)
  • Dodatek nieprzetworzonych tłuszczów roślinnych: orzechów, awokado, oliwy z oliwek lub innych olejów nierafinowanych.