Dieta oparta o produkty mięsne jest nadal najpopularniejszym sposobem odżywiania wielu Polaków. Coraz więcej mięsożerców bardziej świadomie wybiera produkty mięsne przechodząc na fleksitarianizm. Znaczna część konsumentów spożywających mięso nie dba jednak o właściwe proporcje w swojej codziennej diecie, co może skutkować problemami zdrowotnymi. Co zatem powinien wiedzieć szef kuchni komponując zbilansowany posiłek dla mięsożercy?
MIĘSOŻERCA – OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA
Mięsożerca jest osobą, która z definicji nie posiada w swojej codziennej diecie wykluczeń: w zasadzie może jeść wszystko, co dla człowieka jadalne, choć najbardziej sfokusowany jest na jedzeniu mięsa i produktach odzwierzęcych.
Mięsożercy tworzą największą grupę konsumentów restauracji, choć trendy pokazują, że coraz więcej mięsożerców przechodzi – mniej lub bardziej świadomie – na fleksitarianizm. Wybierając ten sposób odżywiania rezygnują ze spożywania asortymentu mięsnego na co dzień, wybierając dania mięsne w restauracji lub nie rezygnując z nich na spotkaniach towarzyskich, czy po za domem np. na wyjazdach.
CO JE MIĘSOŻERCA?
- mięso czerwonedrób
- podroby
- tłuszcze zwierzęce – w tym smalec i łój
- wędliny mięsne wysokoprzetworzone
- produkty nabiałowe z mleka krowiego, koziego, owczego
- jajka
- dania typu fast food
- rzadziej ryby i owoce morza
CZEGO UNIKA MIĘSOŻERCA?
Mięsożerca generalnie w swojej diecie może uwzględniać wszystkie grupy produktów. Jednak ze względu na potrzebę jedzenia mięsa oraz przywiązanie do prawdziwie mięsnych smaków, mięsożerca może unikać produktów imitujących mięso i produkty mięsne takich jak np.:
- gyros roślinny
- kiełbaski z fasoli
- stek z soczewicy
- parówki sojowe
- smalec z fasoli
- burger roślinny.
WYZWANIA DIETETYCZNE MIĘSOŻERCÓW
Odpowiednio zbilansowany posiłek na diecie mięsnej
Badania pokazują, że wysokie spożycie produktów odzwierzęcych jest jedną z głównych przyczyn chorób związanych ze stylem życia, takich jak: otyłość, cukrzyca i choroby sercowo-naczyniowe. Dlatego wychodząc naprzeciw potrzebom osób na mięsnej diecie, dobrze jest zaproponować odpowiednio skomponowany posiłek, który oprócz produktów zwierzęcych będzie bogaty w produkty roślinne. Taka modyfikacja nie powinna zmieniać walorów smakowych, ale nawet je podnosić, a przede wszystkim zwiększać wartość odżywczą posiłku. To może pomóc chronić osoby na diecie mięsnej przed chorobami dietozależnymi.
Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu
Zakwaszenie organizmu, czyli obniżenie pH płynów ustrojowych, leży u podłoża wielu chorób, ponieważ wpływa ono na zaburzenia metaboliczne oraz zmianę gospodarki hormonalnej. To pokazuje, jak ważna jest właściwa równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie. Zakwaszenie wynika w głównej mierze ze spożywania zbyt dużych ilości żywności kwasotwórczej oraz zaniżonego udziału minerałów zasadotwórczych w diecie, takich jak wapń, magnez, potas, czy sód. Mięso ma odczyn kwaśny, natomiast większość warzyw odczyn zasadowy. Dlatego, aby spożywany przez mięsożercę posiłek był zdrowy i wartościowy oraz by nie narażał go na rozwój chorób, na talerzu powinno znajdować się około 25% żywności kwasotwórczej, a 75% zasadotwórczej.
ZBILANSOWANY POSIŁEK OSOBY NA DIECIE MIĘSNEJ
Aby posiłek mięsożercy był odpowiednio skomponowany, powinien składać się z następujących elementów:
- ¼ talerza może zajmować porcja mięsa
- ¼ to dodatek węglowodanów złożonych – kasze, ryż pełnoziarnisty, pieczywo z pełnego ziarna
- ½ to pozostałe produkty roślinne takie jak warzywa w każdej postaci (surowe, gotowane, duszone, pieczone), nasiona roślin strączkowych (soczewica, ciecierzyca, groch, fasola, soja, Pepitki)
- Dodatek nieprzetworzonych tłuszczów roślinnych: orzechów, awokado, oliwy z oliwek lub innych olejów nierafinowanych.