Dieta oparta o produkty mięsne jest nadal najpopularniejszym sposobem odżywiania wielu Polaków. Coraz więcej mięsożerców bardziej świadomie wybiera produkty mięsne, przechodząc na fleksitarianizm. Znaczna część konsumentów spożywających mięso nie dba jednak o właściwe proporcje w swojej codziennej diecie, co może skutkować problemami zdrowotnymi. Jak zatem komponować produkty roślinne w diecie, by mięsożercy byli zadowoleni i zdrowsi?
MIĘSOŻERCA – OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA
Mięsożerca jest osobą, która z definicji nie posiada w swojej codziennej diecie wykluczeń: w zasadzie może jeść wszystko, co dla człowieka jadalne, choć najczęściej wybiera mięso i produkty odzwierzęce.
Mięsożercy tworzą największą grupę konsumentów restauracji, choć trendy pokazują, że coraz więcej mięsożerców przechodzi – mniej lub bardziej świadomie – na fleksitarianizm. Wybierając ten sposób odżywiania, rezygnują ze spożywania asortymentu mięsnego na co dzień. Wybierają więc dania mięsne w restauracji, nie rezygnują z nich na spotkaniach towarzyskich, czy np. na wyjazdach.
CO JE MIĘSOŻERCA?
- mięso czerwone
- drób
- podroby
- tłuszcze zwierzęce – w tym smalec i łój
- wędliny mięsne wysokoprzetworzone
- produkty nabiałowe z mleka krowiego, koziego, owczego
- jajka
- dania typu fast food
- rzadziej ryby i owoce morza
CZEGO UNIKA MIĘSOŻERCA?
Mięsożerca w swojej diecie może uwzględniać wszystkie grupy produktów. Jednak ze względu na potrzebę jedzenia mięsa oraz przywiązanie do prawdziwie mięsnych smaków, mięsożerca może unikać produktów imitujących mięso i produkty mięsne takich jak np.:
- gyros roślinny,
- kiełbaski z fasoli,
- stek z soczewicy,
- parówki sojowe,
- smalec z fasoli,
- burger roślinny.
WYZWANIA DIETETYCZNE MIĘSOŻERCÓW
Odpowiednio zbilansowany posiłek na diecie mięsnej
Badania pokazują, że wysokie spożycie produktów odzwierzęcych jest jedną z głównych przyczyn chorób związanych ze stylem życia, takich jak: otyłość, cukrzyca i choroby sercowo-naczyniowe. Dlatego wychodząc naprzeciw potrzebom osób na mięsnej diecie, dobrze jest zaproponować odpowiednio skomponowany posiłek. Oprócz produktów zwierzęcych powinien zawierać produkty roślinne. Taka modyfikacja nie powinna zmieniać walorów smakowych, a nawet je podnosić. Przede wszystkim jednak zwiększy to wartość odżywczą posiłku.
Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu
Zakwaszenie organizmu, czyli obniżenie pH płynów ustrojowych, leży u podłoża wielu chorób, ponieważ wpływa ono na zaburzenia metaboliczne oraz zmianę gospodarki hormonalnej. To pokazuje, jak ważna jest właściwa równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie. Zakwaszenie wynika w głównej mierze ze spożywania zbyt dużych ilości żywności kwasotwórczej oraz zaniżonego udziału minerałów zasadotwórczych w diecie, takich jak wapń, magnez, potas, czy sód. Mięso ma odczyn kwaśny, natomiast większość warzyw odczyn zasadowy. Dlatego, aby spożywany przez mięsożercę posiłek był zdrowy i wartościowy oraz by nie narażał go na rozwój chorób, na talerzu powinno znajdować się około 25% żywności kwasotwórczej, a 75% zasadotwórczej.
ZBILANSOWANY POSIŁEK OSOBY NA DIECIE MIĘSNEJ
Aby posiłek mięsożercy był odpowiednio skomponowany, powinien składać się z następujących elementów:
- ¼ talerza może zajmować porcja mięsa,
- ¼ to dodatek węglowodanów złożonych – kasze, ryż pełnoziarnisty, pieczywo z pełnego ziarna,
- ½ to pozostałe produkty roślinne takie jak warzywa w każdej postaci (surowe, gotowane, duszone, pieczone), nasiona roślin strączkowych (soczewica, ciecierzyca, groch, fasola, soja, Pepitki).
- Może też zawierać dodatek nieprzetworzonych tłuszczów roślinnych: orzechów, awokado, oliwy z oliwek lub innych olejów nierafinowanych.
Również produkty pochodzenia roślinnego są bogate w białko, a dieta z ich udziałem może być pełnowartościowa. Dlatego właśnie warto zawrzeć produkty roślinne w diecie, nawet jeśli na co dzień nie wyklucza się żadnych składników. Zobacz, jak komponować posiłki dla wegetarian>>