Prawidłowy dobór temperatury magazynowania surowców, półproduktów, czy wyrobów gotowych pozwala zapewnić bezpieczeństwo żywności.

Przygotowaliśmy dla Ciebie tabelę temperatur przechowywania – możesz ją wydrukować i powiesić w widocznym miejscu na urządzeniu chłodniczym lub w magazynie.

Bezpieczeństwo przechowywania żywności 

Przechowywanie żywności w odpowiedniej temperaturze jest bardzo ważne z kilku powodów – nie tylko z powodu obowiązujących przepisów, ale również dla dobra twojego biznesu. 

  1. Nieprawidłowe przechowywanie produktów spożywczych może prowadzić do rozwoju chorobotwórczych bakterii, takich jak Salmonella, E. coli czy Listeria. Dbanie o prawidłowe przechowywanie to dbanie o bezpieczeństwo pracowników i klientów. Więcej o badaniach mikrobiologicznych w gastronomii>>
  2. Przechowywanie produktów spożywczych w odpowiedniej temperaturze pomaga zachować ich jakość i smak
  3. Nieprawidłowe przechowywanie produktów spożywczych może prowadzić do marnotrawstwa żywności. To z kolei prowadzi do strat finansowych.
  4. Nieprzestrzeganie przepisów może prowadzić do sankcji finansowych i utraty zaufania klientów.

Pobierz plik

Tabela temperatur przechowywania poszczególnych grup artykułów spożywczych

Zobacz też kartę kontroli temperatury w urządzeniach chłodniczych>>