Prawidłowy dobór temperatury magazynowania surowców, półproduktów, czy wyrobów gotowych pozwala zapewnić bezpieczeństwo żywności.
Przygotowaliśmy dla Ciebie tabelę temperatur przechowywania – możesz ją wydrukować i powiesić w widocznym miejscu na urządzeniu chłodniczym lub w magazynie.
Bezpieczeństwo przechowywania żywności
Przechowywanie żywności w odpowiedniej temperaturze jest bardzo ważne z kilku powodów – nie tylko z powodu obowiązujących przepisów, ale również dla dobra twojego biznesu.
- Nieprawidłowe przechowywanie produktów spożywczych może prowadzić do rozwoju chorobotwórczych bakterii, takich jak Salmonella, E. coli czy Listeria. Dbanie o prawidłowe przechowywanie to dbanie o bezpieczeństwo pracowników i klientów. Więcej o badaniach mikrobiologicznych w gastronomii>>
- Przechowywanie produktów spożywczych w odpowiedniej temperaturze pomaga zachować ich jakość i smak.
- Nieprawidłowe przechowywanie produktów spożywczych może prowadzić do marnotrawstwa żywności. To z kolei prowadzi do strat finansowych.
- Nieprzestrzeganie przepisów może prowadzić do sankcji finansowych i utraty zaufania klientów.
Pobierz plik
Tabela temperatur przechowywania poszczególnych grup artykułów spożywczych
Zobacz też kartę kontroli temperatury w urządzeniach chłodniczych>>