Dieta peskatariańska: ogólna charakterystyka
Peskatarianizm nazywany też pescatarianizmem, pescowegetarianizmem lub ichtiwegetarianizmem – jest odmianą diety wegetariańskiej. Prawidłowo zbilansowana dieta peskatariańska zakłada wyłączenie z diety mięsa czerwonego oraz drobiu. Dieta peskatariańska dopuszcza spożywanie ryb i owoców morza.
Co jedzą peskatarianie?
Peskatarianie w dużej mierze opierają swoją dietę na produktach roślinnych. Ich posiłki składają się z pełnych ziaren, orzechów, pestek, nasion, roślin strączkowych, zdrowych roślinnych tłuszczów, które są źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, owoców, a źródło białka to bardzo często wysokiej jakości ryby, owoce morza oraz nabiał krowi, kozi, owczy oraz jajka. Spożywają również inne produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak miód, czym różnią się od wegan. Przeciwzapalna dieta peskatariańska zakłada jedzenie trzech porcji ryb w tygodniu.
Jeśli chcesz wiedzieć:
- po jakie ryby najlepiej sięgać
- jak najlepiej przyrządzać ryby
- czego unikają peskatarianie
- jakie są korzyści zdrowotne diety peskatariańskiej
- jakie są przykładowe posiłki peskatarian