AI w gastronomii – czy sztuczna inteligencja zastąpi człowieka w kuchni?
Boisz się, że sztuczna inteligencja zabierze Ci pracę w gastro? A może odwrotnie: daj AI pracę w gastronomii i optymalizuj procesy w restauracji!
więcej
Boisz się, że sztuczna inteligencja zabierze Ci pracę w gastro? A może odwrotnie: daj AI pracę w gastronomii i optymalizuj procesy w restauracji!
więcej
Gotowanie na żywo może być prawdziwym widowiskiem – dowiedz się, jak to zrobić!
więcej
Jak dobierać wino do posiłku? Naucz się podstaw wine pairingu!
więcej
Chcesz zaskoczyć swoich gości finezją i elegancją? Niech Twoje menu zabierze ich w niezapomnianą podróż przez smaki, tekstury, a nawet epoki!
więcej
Zrozumienie podstawowych zasad food pairingu może pomóc szefom kuchni tworzyć kreatywne i wyjątkowe doświadczenia kulinarne, które zachwycą gości.
więcej
Do Twojej restauracji zagląda weganin czy wegetarianin? Na pewno wiesz, co im podać? Dowiedz się, jak duże różnice występują pomiędzy tymi dietami.
więcej
Zarówno usługa gastronomiczna jak i cateringowa, ale i dostawy ostatecznie polegają na dostarczaniu gotowych posiłków do klienta. Różnią się jednak między sobą sposobem i techniką dostarczania dania, co przekłada się na stawki VAT, jakie obowiązują w każdym z tych rodzajów usługi.
więcej
Goście restauracji coraz częściej przywiązują dużą wagę do kwestii związanych ze zdrowiem, bezpieczeństwem, etyką, a także uwzględniają tradycyjne czynniki takie jak cena, smak i wygoda. W związku z tym wielu właścicieli restauracji szuka potwierdzenia przestrzegania wysokich standardów bezpieczeństwa żywności przez niezależne organizacje. Czym jest ISO? Dlaczego warto je wdrożyć do restauracji? Jakie są korzyści? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi poniżej.
więcej
Zaciągnięte kredyty, wysokie raty, niezapłacone faktury i stale rosnące koszty. Długi pozostawione same sobie mogą bardzo szybko doprowadzić do bankructwa restauracji i ciągnąć się za jej właścicielami jeszcze przez długi czas. Dlatego też lepiej działać od razu i już na starcie rozwiązywać problem.
więcej
Woda jest kluczowym elementem zapewniającym bezpieczeństwo żywności. Na co dzień, woda używana jest w restauracji do tworzenia dań i przygotowywania napojów, ale również do wykonywania różnych czynności związanych z utrzymaniem czystości oraz zachowaniem higieny rąk. Jeśli chcesz poszerzyć swoją wiedzą na temat badań wody, koniecznie zapoznaj się z tym tekstem.
więcej
Marża to pojęcie występujące w każdym biznesie. To ona decyduje bezpośrednio o wysokości sprzedaży, a co za tym idzie, wysokości zysku (lub straty). W tym artykule dowiesz się jak obliczyć marżę na daniu, jaką powinna mieć wartość oraz jak podnieść marżowość dania. W prowadzonym biznesie przyda się również znajomość zasady 20/80 oraz relacji łączących food cost i marżę.
więcej
Starasz się o pozwolenie na sprzedaż piwa lub mocniejszego alkoholu? Ciekawi Cię, jak długo trwa ten proces w 2023 r.? Kiedy wygasa? Kiedy urząd może cofnąć zezwolenie? A może potrzebujesz pozwolenia na sprzedaż alkoholu na imprezy lub na sprzedaż jednorazową? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.
więcej
Chcesz zapanować nad powtarzalnością serwowanych dań, szybko szkolić nowych pracowników i mieć pod kontrolą koszty zatowarowania? Potrzebujesz receptur standardowych, które ułatwią pracę wszystkim – szefom kuchni, kucharzom i menedżerom.
więcej
Na czym polega system kaucyjny? Kiedy wejdzie w życie? Kogo dotyczy? Przedstawiamy najważniejsze informacje, o których należy wiedzieć prowadząc lokal gastronomiczny.
więcej
Podatek cukrowy obowiązuje w Polsce od stycznia 2021 roku i od samego początku funkcjonowania wpłynął na wzrost cen niektórych produktów na półkach sklepowych. Czy zmienia się w 2023 r.?
więcej
System wentylacji w restauracji musi spełniać szereg wymagań, aby zapewnić zdrowe, komfortowe i higieniczne środowisko pracy. Jakie wymagania należy spełnić? Na co zwrócić uwagę?
więcej
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację