W tym kursie znajdziesz:
- Ciasta wegańskie: definicja »
- Wideo: poznaj technikę ciast roślinnych »
- Ciasta roślinne kruche »
- Ciasta roślinne biszkoptowe »
- Ciasta roślinne ucierane / tłuszczowe »
- Roślinne serniki i ciasta raw vegan (witariańskie) »
- Roślinne zamienniki jaj w ciastach »
- Instrukcja BHP bezpiecznej pracy z piecem »
- Tabela wypieków z warzyw »
Ciasta roślinne: definicja
Ciasta roślinne to wypieki słodkie i wytrawne, a także desery witariańskie (tzw raw vegan), które składają się wyłącznie ze składników pochodzenia roślinnego. Największym wyzwaniem przy tworzeniu receptur na ciasta roślinne jest odpowiednia konsystencja gotowego wyrobu. W przypadku tradycyjnych ciast, do których wykorzystywane są produkty odzwierzęce i nabiał, produkty w 100% roślinne wymagają zastosowania odpowiedniej kombinacji surowców roślinnych nadających odpowiedniej puszystości, wilgotności czy kruchości – walorów charakterystycznych dla produktów tradycyjnych.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych, istotne jest odpowiednie określenie przeznaczenia produktu do spożycia przez wegan lub wegetarian:
- „produkt może być spożywany przez wegetarian” albo „odpowiedni dla wegetarian” – pod warunkiem że środek ten nie zawiera składników pozyskanych ze zwierząt lub że produkty pozyskane ze zwierząt nie były używane w procesie jego produkcji,
- „produkt może być spożywany przez wegan” albo „odpowiedni dla wegan” – pod warunkiem że środek ten nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego lub że produkty pochodzenia zwierzęcego nie były używane w procesie jego produkcji.
Ciasta roślinne mogą występować pod postacią:
- słonych wypieków: pizzy, tart, ciasta kruchego
- słodkich wypieków: ciasteczek, biszkoptów, ciast ucieranych / tłuszczowych, babeczek
- roślinnych alternatyw tradycyjnych serników tzw tofurników i innych ciast typu raw vegan (surowa dieta wegańska).
Wideo: poznaj technikę ciast roślinnych
Ciasta roślinne kruche »
Roślinne receptury wcale nie muszą być skomplikowane. Podstawowe ciasto kruche słone można przygotować zaledwie z kilku składników.
Ciasto kruche słone wersja podstawowa (do tartaletek słonych i quiche oraz zapiekanek):
- 240 g mąki pszennej (np krupczatki lub połączenia 200 g mąki pszennej z 40 g mąki z cieciorki)
- 75 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 100 g wody
- 1 szczypta soli
Recepturę można modyfikować i wzbogacać dodając np. zioła, sezam czy orzechy.
Ciasto kruche słodkie wersja podstawowa (to słodkich tart, tartaletek, mazurków itp):
200 g mąki pszennej + 50 g do podsypania
1 szczypta soli
15 g cukru
50 ml oleju roślinnego
70 ml wody
Recepturę można modyfikować i wzbogacać dodając zmielone orzechy, startą skórkę z cytrusów i inne.
Istotnym surowcem zapewniającym odpowiednią konsystencję jest tłuszcz. W przypadku ciast roślinnych nie możemy korzystać z tłuszczów pochodzenia odzwierzęcego (masła, miksów maślanych czy smalcu), więc wybór ogranicza się do tłuszczów roślinnych, w tym w szczególności:
- oleju rzepakowego
- oleju słonecznikowego
- oleju sojowego i ryżowego
- tłuszczu kokosowego
- roślinnych margaryn
Jednak wysoką zawartością tłuszczu charakteryzują się również masła orzechowe (np. popularne masło arachidowe, migdałowe, z orzechów laskowych oraz inne).
Ciasta roślinne biszkoptowe
Wegański puszysty biszkopt bez jaj i nabiału – to możliwe! Jako zamiennik białek jaj doskonale sprawdzi się tu aquafaba (czyli zredukowany wywar z gotowania cieciorki – najbardziej neutralny i stabilny), ale również inne wywary z gotowania nasion roślin strączkowych (grochu, fasoli).
Biszkopt wegański wersja podstawowa:
240 g mąki pszennej
110 g drobnego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 ml napoju roślinnego naturalnego
1 łyżka octu
75 g oleju roślinnego
Recepturę można modyfikować eksperymentując z różnymi rodzajami mąk, dodając mąkę migdałową, skórki z cytrusów, kakao czy wanilię.
Ciasta roślinne ucierane / tłuszczowe
Poza ogólnymi wskazówkami dotyczącymi roślinnych zamienników jaj i nabiału, w ciastach roślinnych ucieranych warto uwzględnić naturalne walory, słodycz i soczystość warzyw i owoców. W takich ciastach doskonale sprawdzają się przede wszystkim:
- marchew
- kukurydza
- szpinak
- cukinia
- bataty
- ziemniaki
- banany i plantany
- cieciorka i inne strączki.
Dodane do ciast nadadzą im nie tylko smaku, ale również ciekawej struktury, stabilności i soczystości. Można je również uwzględniać w dietetycznych wypiekach, ponieważ ich obecność pozwala zredukować ilość tłuszczu i cukru.
Roślinne serniki i ciasta raw vegan (witariańskie) »
Tofurniki oraz inne ciasta przypominające smakiem i konsystencją tradycyjne serniki to hit wielu cukierni i restauracji. Podstawą tych deserów są moczone przez kilka do kilkunastu godzin orzechy (zwykle orzechy nerkowca) i mielone na gładką masę. Popularnym, naturalnym środkiem słodzącym są suszone, mielone daktyle – w tym wyjątkowo słodkie daktyle Medjool, o karmelowym smaku.
Roślinne zamienniki w ciastach
Roślinne zamienniki jajek w ciastach wegańskich:
- Gotowe substytuty jajka w proszku
- Mus jabłkowy lub puree z bananów
- Aquafaba oraz wywary z gotowania innych strącków
- Mielone siemię lniane
- Tofu i silken tofu
- Tapioka i inne skrobie.
Instrukcja BHP bezpiecznej pracy z piecem »
Pobierz plik
Instrukcja BHP obsługa pieca
Tabela wypieków z warzyw »
Pobierz plik
Tabela wypieków z warzyw