Burgery w menu? Tak się składa, że kochają je niemal wszyscy: od mięsożerców, przez fleksitarian, aż po wegetarian i wegan. Sprawdź, jak skomponować apetyczne i pełne smaku burgery w wersji mięsnej i roślinnej, aby stały się popularnymi pozycjami w karcie Twojej restauracji.
Kompozycja burgera w teorii wydaje się prosta: chrupiąca bułka, bogate i przyjemnie soczyste wnętrze. Powiedzieć łatwo, ale jak to zrobić? Poznaj sekrety burgerów idealnych: tradycyjnych i roślinnych.
Burger: jak go przygotować?
Burger to wspaniały comfort food, którego smak daje ogromną przyjemność. Często też kojarzy się z wyjściem ze znajomymi i po prostu dobrze spędzonym czasem. Zobacz, jak sprawić, żeby było tak również dzięki twoim daniom.

Istnieje kilka żelaznych zasad, którymi powinniśmy się kierować, przygotowując burgera.
1. Dobór składników do burgera
- postaw na różnorodność smaków: kwaśne sosy przełam słodkimi owocami lub warzywami;
- pamiętaj o odpowiednich proporcjach: dobierz odpowiednią ilość składników do wielkości bułki;
2. Składanie burgera w odpowiedniej kolejności
- mięso zawsze układaj na innym składniku (nie kładziemy bezpośrednio na bułce),
- sosy przekładaj innymi, zimnymi składnikami, tak aby nie miały kontaktu z gorącym produktem,
- dla odpowiednio przyjemnego wrażenia degustacyjnego pamiętaj, aby dodać do burgera roztopiony ser.
3. Odpowiednie przygotowanie bułki do burgera
- bułka powinna być gorąca,
- w pierwszej kolejności grilluj środek bułki, na końcu zgrilluj jej wierzch.
Burger idealny? Postaw na najlepsze składniki!

Warto zadbać o dobór najlepszych składników, aby zadowolić podniebienia wymagających gości.
Komponując burgery mięsne, pamiętaj o dodatkach podkreślających smak wołowiny:
- Najczęściej używanym dodatkiem do mięsnych burgerów jest cebula. Jeśli chcesz podać ją w bardziej oryginalny i elegancki sposób, przygotuj z niej konfiturę lub dodaj do burgerów prażoną cebulkę.
- Przyjemnego, lekko dymnego posmaku dodasz, uwzględniając w recepturze warzywa grillowane. Nie musisz ich jednak dodatkowo przygotowywać, bo zrobiliśmy to za Ciebie. Sprawdź gamę warzyw grillowanych »
Technika kulinarna: burgery roślinne
Soczyste, pełne smaku, pożywne – zobacz, jak tworzyć roślinne burgery, aby stały się hitem w Twojej karcie!
Techniki kulinarne: burgery roślinne
Jeśli chcesz stworzyć atrakcyjne roślinne burgery, te dodatki sprawdzą się doskonale:
- mozzarella czy ser kozi dodadzą wegetariańskim burgerom soczystości;
- postaw na umami uzupełniając burgery takimi dodatkami, jak orzechy czy sos z wędzoną papryką;
- uważaj na produkty sojowe – choć soja jest popularnym składnikiem wielu roślinnych zamienników mięsa, u wielu osób powoduje alergię.
Odżywcza i smakowita opcja? Wybierz burgery warzywne – nie tylko doskonale smakują, ale również wspaniale prezentują się w daniach; - dodaj burgerom chrupkości uwzględniając w recepturze świeże warzywa (sałatę, marchew czy rzodkiew) oraz warzywa w tempurze »
- warzywne przekąski Veggie Snacks mogą być ciekawą alternatywą dla burgerów warzywnych, a nawet mięsnych.