Burgery w menu? Tak się składa, że kochają je niemal wszyscy: od mięsożerców, przez fleksitarian, aż po wegetarian i wegan. Sprawdź, jak skomponować apetyczne i pełne smaku burgery w wersji mięsnej i roślinnej, aby stały się popularnymi pozycjami w karcie Twojej restauracji.

Kompozycja burgera w teorii wydaje się prosta: chrupiąca bułka, bogate i przyjemnie soczyste wnętrze. Powiedzieć łatwo, ale jak to zrobić? Poznaj sekrety burgerów idealnych: tradycyjnych i roślinnych.

Burger: jak go przygotować?

Burger to wspaniały comfort food, którego smak daje ogromną przyjemność. Często też kojarzy się z wyjściem ze znajomymi i po prostu dobrze spędzonym czasem. Zobacz, jak sprawić, żeby było tak również dzięki twoim daniom. 

burger kompozycja

Istnieje kilka żelaznych zasad, którymi powinniśmy się kierować, przygotowując burgera. 

1. Dobór składników do burgera

  • postaw na różnorodność smaków: kwaśne sosy przełam słodkimi owocami lub warzywami;
  • pamiętaj o odpowiednich proporcjach: dobierz odpowiednią ilość składników do wielkości bułki;

2. Składanie burgera w odpowiedniej kolejności

  • mięso zawsze układaj na innym składniku (nie kładziemy bezpośrednio na bułce),
  • sosy przekładaj innymi, zimnymi składnikami, tak aby nie miały kontaktu z gorącym produktem,
  • dla odpowiednio przyjemnego wrażenia degustacyjnego pamiętaj, aby dodać do burgera roztopiony ser.

3. Odpowiednie przygotowanie bułki do burgera

  • bułka powinna być gorąca,
  • w pierwszej kolejności grilluj środek bułki, na końcu zgrilluj jej wierzch.

Burger idealny? Postaw na najlepsze składniki!

burger kompozycja

Warto zadbać o dobór najlepszych składników, aby zadowolić podniebienia wymagających gości. 

Komponując burgery mięsne, pamiętaj o dodatkach podkreślających smak wołowiny:

  • Najczęściej używanym dodatkiem do mięsnych burgerów jest cebula. Jeśli chcesz podać ją w bardziej oryginalny i elegancki sposób, przygotuj z niej konfiturę lub dodaj do burgerów prażoną cebulkę.
  • Przyjemnego, lekko dymnego posmaku dodasz, uwzględniając w recepturze warzywa grillowane. Nie musisz ich jednak dodatkowo przygotowywać, bo zrobiliśmy to za Ciebie. Sprawdź gamę warzyw grillowanych »

Jeśli chcesz stworzyć atrakcyjne roślinne burgery, te dodatki sprawdzą się doskonale:

  • mozzarella czy ser kozi dodadzą wegetariańskim burgerom soczystości;
  • postaw na umami uzupełniając burgery takimi dodatkami, jak orzechy czy sos z wędzoną papryką;
  • uważaj na produkty sojowe – choć soja jest popularnym składnikiem wielu roślinnych zamienników mięsa, u wielu osób powoduje alergię.

    Odżywcza i smakowita opcja? Wybierz burgery warzywne – nie tylko doskonale smakują, ale również wspaniale prezentują się w daniach;
  • dodaj burgerom chrupkości uwzględniając w recepturze świeże warzywa (sałatę, marchew czy rzodkiew) oraz warzywa w tempurze »
  • warzywne przekąski Veggie Snacks mogą być ciekawą alternatywą dla burgerów warzywnych, a nawet mięsnych.