Catering dietetyczny – opcja dla branży HACCP: W Polsce dynamicznie rośnie popularność cateringów dietetycznych. Jeden na trzech Polaków interesuje się dietą pudełkową, aż 37% aktywnych zawodowo Polaków stosuje wybraną dietę*. Czas pandemii stał się przełomowym pod kątem rozwoju firm oferujących jedzenie na wynos. Obecnie na rynku jest prawie 700 firm wyspecjalizowanych w dietach pudełkowych, w samym 2021 roku pojawiło się 200 nowych podmiotów oferujących takie usługi. Zastanawiasz się nad otwarciem cateringu dietetycznego? A może chcesz przekształcić istniejący biznes gastronomiczny w dobrze prosperujący catering dietetyczny? Podpowiadamy jak otworzyć catering dietetyczny i prowadzić go z sukcesem.

Poznaj swoją grupę docelową. Kto korzysta z diet pudełkowych?

Po catering dietetyczny, wbrew jego nazwie, nie sięgają wyłącznie osoby na diecie. Szczególnie w dobie pandemii po diety pudełkowe zaczęły sięgać osoby zabiegane, nie mające czasu na gotowanie lub po prostu takie, które chcą się zdrowo odżywiać

Największą jednak grupą osób sięgających po diety pudełkowe są osoby na diecie redukcyjnej oraz sportowcy. To wymagająca grupa, która ma swoje jasne cele i oczekiwania w związku z zakupioną dietą. Interesuje się tym, czy posiłki są prawidłowo skomponowane pod względem wartości kalorycznej oraz zawartości makroskładników. 

Ten, kto decyduje się na korzystanie z usług cateringowych, liczy na najwyższą jakość surowców, z których będą przyrządzane posiłki. Dlatego odpowiedni dobór asortymentu jest niezbędną składową całego procesu. 

Rola dietetyka w ustalaniu menu do cateringu dietetycznego

Odbiorcami cateringów dietetycznych są świadomi konsumenci, dla których istotny jest indywidualny dobór diety. W tym wypadku kluczową rolę odgrywa zatrudniony na stałe przez firmę dietetyk. Dietetyk, oprócz przygotowania katalogu diet podstawowych, zajmuje się ofertą diet specjalistycznych. Są to diety zyskujące na popularności ze względu na rosnącą świadomość konsumentów odnośnie wpływu odżywiania na zdrowy tryb życia. Do diet specjalistycznych należy dieta bezglutenowa, bezlaktozowa czy oparta na niskich indeksach glikemicznych. Klienci wybierają te diety, ponieważ potrzebują konkretnych zmian, aby poprawić swoje zdrowie oraz jakość życia. 

Niektóre firmy cateringowe, przed zakupem diety, dają swoim klientom możliwość krótkiej konsultacji u dietetyka z wywiadem żywieniowym i zdrowotnym lub wypełnienia specjalnej ankiety, na podstawie której dobierana jest odpowiednia dieta – to ciekawy wyróżnik na rynku. W czasie rozmowy specjalista odpowiada na nurtujące pytania, rozwiewa wątpliwości i dopasowuje dietę odpowiadającą indywidualnym potrzebom klienta pod kątem doboru kaloryczności, ilości posiłków oraz eliminacji bądź wprowadzenia danego produktu. Taka możliwość  jest dodatkowym atutem, podnosi jakość usług oraz przyciąga większą ilość konsumentów.

Najpopularniejsze diety pudełkowe w Polsce

Najbardziej popularnymi dietami pudełkowymi są obecnie: dieta wegetariańska, dieta śródziemnomorska, dieta DASH, dieta wegańska z dodatkiem ryb, dieta ketogeniczna (keto), dieta eliminująca laktozę lub/i bezglutenowa oraz oczyszczająca dieta warzywno-owocowa (tzw post dr Dąbrowskiej).

Jak otworzyć catering dietetyczny krok po kroku

Zanim zaczniesz planować otwarcie cateringu dietetycznego, w pierwszej kolejności sprawdź, jakie usługi są już oferowane w Twoim otoczeniu. Dobrym pomysłem jest zamówić próbny zestaw diety pudełkowej. Spróbowanie kilku różnych diet pomoże ocenić na jakim poziomie prowadzone są tego typu usługi. 

Kolejnym krokiem jest przygotowanie solidnego biznesplanu określającego zakres działalności, aby uniknąć najczęściej popełnianych błędów przez młodych przedsiębiorców gastro (więcej na ten temat przeczytasz tu »).

Jeśli nie dysponujesz własnym lokalem, to być może najlepszym rozwiązaniem na początek będzie dla Ciebie opcja cloud kitchen. Tzw kuchnia w chmurze to w pełni wyposażona kuchnia (zwykle z magazynem chłodniczym/mroźniczym i suchym), którą wynajmujemy do produkcji gastronomicznej. Nie ma tu więc dodatkowych pomieszczeń generujących koszty. Cloud kitchen możesz wynajmować na wyłączność lub w ściśle określonych porach (wtedy kuchnię dzieli się z innym podmiotem na zmianę). Więcej na temat cloud kitchen możesz przeczytać tu »

Zatrudnij personel – aby prowadzić skutecznie swoją firmę cateringową, prawdopodobnie będziesz potrzebował personelu do przygotowywania i dostarczania posiłków.

Wypromuj swoją firmę – stwórz stronę internetową, zareklamuj się w lokalnych mediach i wykorzystaj media społecznościowe, aby dotrzeć do potencjalnych klientów.

Food cost w cateringu dietetycznym – czy to się opłaca?

Kluczem do sukcesu jest nie tylko najwyższa jakość, ale również dobrze policzony food cost. Warto mieć zawsze pod ręką kalkulator food cost (znajdziesz go w bezpłatnej aplikacji B’Master, czytaj więcej »). O tym, jak powinna wyglądać właściwa struktura kosztów w gastronomii przeczytasz w naszym artykule. 

Więcej na temat jak otworzyć catering dietetyczny

Wszystkie najważniejsze informacje na temat zakładania i prowadzenia działalności gastronomicznej przygotowaliśmy dla Ciebie w jednym, wygodnym miejscu. 

Przeczytaj, jak założyć swój własny biznes gastro »

*Badanie ABR SESTA i Fitness Catering