Zastanawiasz się nad wprowadzeniem do oferty dań bezglutenowych? A może prowadzisz catering dietetyczny i chcesz poszerzyć swoją ofertę o tę popularną dietę? Przeczytaj, jak ważne jest tu bezpieczeństwo produkowanej żywności dla osób na diecie bezglutenowej i zdecyduj, czy Twoja kuchnia jest w stanie sprostać wymaganiom klientów.
Dieta bezglutenowa: dla kogo?
Dieta bezglutenowa jest koniecznością dla osób chorujących na celiakię oraz dla tych, którzy wykazują alergię na gluten lub cierpią na nietolerancję glutenu. Szczególnie w przypadku celiakii dieta nie może zawierać nawet śladowych ilości glutenu, dlatego przygotowanie jej powinno odbywać się w tzw. ”czystej kuchni” tj przy użyciu osobnych naczyń, desek, czy noży, niż wykorzystywanych do przyrządzania pozostałych diet.
Więcej na temat bezpieczeństwa przygotowania żywności bezglutenowej przeczytasz w naszym artykule »
Ważne, aby dieta bezglutenowa była oparta na bezpiecznych dla celiaków produktach oznaczonych symbolem przekreślonego kłosa – licencjonowanego znaku bezpiecznej żywności bezglutenowej.
Jak zbilansować dietę bezglutenową?
Dietę bezglutenową należy prawidłowo zbilansować bazując na produktach naturalnie bezglutenowych. Korzystanie z gotowych mieszanek nie jest wskazane, ponieważ mają one wysoki indeks glikemiczny, zawierają sporo skrobi modyfikowanej, soi oraz innych dodatków do żywności, które niepotrzebnie obciążają organizm i mogą przyczynić się do rozwoju innych dolegliwości i chorób. Dla wielu osób dużym wyzwaniem jest skomponowanie posiłków, aby były bezglutenowe, a przy tym miały odpowiedni skład makroskładników, witamin i minerałów.
Chcesz wiedzieć więcej?
- Jakich produktów unikać na diecie bezglutenowej?
- Gluten w produktach: jak czytać etykiety?
- Produkty bezglutenowe lista
- Zawartość bezglutenowego talerza – jak zbilansować potrawę bezglutenową
- Dieta bezglutenowa jadłospis
Nie masz jeszcze konta? Dołącz do Akademii Greenology i sięgnij po wiedzę prosto od specjalistów!
Chcesz rozwinąć swoje kompetencje w gastronomii?
Korzystaj z dedykowanych materiałów i narzędzi dla profesjonalistów HoReCa.
Zarejestruj się