Coraz więcej ludzi boryka się z alergią na białko mleka krowiego lub nietolerancją laktozy. Taki problem mogą mieć również osoby, które korzystają z diet pudełkowych dlatego, jeśli planujesz poszerzyć swoje menu cateringowo-dietetyczne, warto uwzględnić również potrzeby tej grupy. Jednocześnie alergia na białko mleka krowiego nie jest tym samym, co nietolerancja laktozy, dlatego warto wiedzieć, jakie produkty mogą znaleźć się w uniwersalnej diecie bezmlecznej.
Dieta bezmleczna i dieta bez laktozy: dla kogo?
Dietę bezmleczną powinny wybrać osoby mające problemy z alergią na białka mleka krowiego, dietę bez laktozy – osoby z nietolerancją laktozy. Zdarza się również, że z diety należy wyeliminować zarówno białko mleka krowiego, jak i laktozę. W każdym z tych przypadków najbardziej uniwersalnym sposobem odżywiania będzie dieta bezmleczna.
Dieta bezmleczna – zasady
Dieta bezmleczna jest dietą eliminacyjną. Najczęściej alergia na produkty mleczne występuje u dzieci i to one potrzebują eliminacji mleka i jego przetworów, jednak w ostatnim czasie obserwuje się również poprawę stanu zdrowia u osób, które mają problemy z jelitami, a nawet z trądzikiem.
Chcesz wiedzieć więcej na temat diety bezmlecznej w restauracji? Odkryj:
- Co eliminujemy na diecie bez mleka i bez laktozy?
- Na co zwrócić uwagę wybierając produkty?
- Co można jeść?
- Wapń w diecie bez nabiału.
- ZAWARTOŚĆ TALERZA w diecie bez mleka.
- Dieta bezmleczna i bez laktozy – jadłospis na cały dzień.
Nie masz jeszcze konta? Dołącz do Akademii Greenology i sięgnij po wiedzę prosto od specjalistów!
Chcesz rozwinąć swoje kompetencje w gastronomii?
Korzystaj z dedykowanych materiałów i narzędzi dla profesjonalistów HoReCa.
Zarejestruj się