Choć dieta o niskim IG powstała przede wszystkim z myślą o poprawie zdrowia osób z cukrzycą i insulinoopornością, to stała się również popularnym rozwiązaniem wśród tych, którzy chcą się pozbyć zbędnych kilogramów. Poprawia zdrowie, wygląd i samopoczucie – dlatego często wybierają ją klienci cateringów dietetycznych. Dowiedz się, na czym polega!
Niskie IG – co to znaczy?
Dieta z niskim IG to inaczej taka, o niskim indeksie glikemicznym. Jest to sposób odżywiania, który opiera się na unikaniu produktów, które powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi. IG to skala oceny węglowodanów w zależności od szybkości ich przyswajania przez organizm i podnoszenia poziomu glukozy we krwi. Im wyższy IG, tym szybciej po spożyciu wzrośnie poziom cukru we krwi.
Dieta z niskim IG – dla kogo?
Dieta oparta o niski indeks glikemiczny powinna być stosowana w przede wszystkim w zaburzeniach metabolicznych u osób objawiających się nieuregulowanym poziomem glukozy we krwi, insulinoopornością. Doskonale sprawdza się wśród osób chorujących na cukrzycę typu 2, otyłość, a także chcących pozbyć się zbędnych kilogramów.
Na czym polega dieta oparta o niski indeks glikemiczny?
Podstawową zasadą diety o niskim IG jest wybieranie produktów z niskim indeksem glikemicznym, który wynosi poniżej 55. Obejmuje to m.in. warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy i nasiona. Te produkty są bogate w błonnik, co pomaga w utrzymaniu uczucia sytości i zapobiega gwałtownym skokom poziomu cukru we krwi.
Kolejną zasadą diety niskiego IG jest unikanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, który wynosi powyżej 70. Są to m.in. słodycze, produkty wysoko przetworzone, biały chleb, biały ryż, ziemniaki i napoje słodzone.
Istotnym elementem diety niskiego IG jest także równomierne spożywanie posiłków w ciągu dnia, aby zapobiec nagłym spadkom poziomu cukru we krwi i regulować apetyt. Zaleca się spożywanie co 3-4 godziny niewielkich posiłków, które zawierają źródła białka i węglowodanów o niskim IG.
Chcesz wiedzieć więcej?
- Jakich produktów unikać na diecie opartej o niskie IG?
- Jakie produkty są dozwolone?
- Zawartość talerza o niskim IG – jak zbilansować potrawy?
- Dieta niskie IG – jadłospis.
Nie masz jeszcze konta? Dołącz do Akademii Greenology i sięgnij po wiedzę prosto od specjalistów!
Chcesz rozwinąć swoje kompetencje w gastronomii?
Korzystaj z dedykowanych materiałów i narzędzi dla profesjonalistów HoReCa.
Zarejestruj się