Spektakularna metamorfoza brytyjskiej piosenkarki Adele sprawiła, że cały świat zainteresował się dietą sirtuinową. Coraz więcej osób w Polsce chętnie korzysta z diet pudełkowych, dlatego warto włączyć dietę SIRT do swojej oferty. Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą?
Dieta SIRTfood – co to jest?
Dieta SIRT nazywana jest również dietą sirtuinową, sirtfood lub – ze względu na jej największą propagatorkę – dietą Adele. Założeniem diety jest spożywanie produktów bogatych w polifenole i przeciwutleniacze, które aktywują wytwarzanie w naszym organizmie sirtuin – białek, które według wielu badań aktywują geny długowieczności, opóźniają starzenie organizmu oraz pozytywnie wpływają na metabolizm. Na diecie należy ograniczyć kalorie do 1000 kcal na pierwszym etapie oraz do 1500 kcal w drugim etapie. Następnie najważniejsze jest, aby dodać do jadłospisu jak najwięcej odpowiednich składników pobudzających działanie sirtuin.
Dieta SIRT – chcesz wiedzieć więcej?
- Jakich produktów unikać na diecie SIRT?
- Jakie produkty są dozwolone?
- Zawartość talerza na diecie SIRT – jak zbilansować potrawy?
- Dieta SIRT jadłospis na wszystkie etapy diety.
Nie masz jeszcze konta? Dołącz do Akademii Greenology i sięgnij po wiedzę prosto od specjalistów!
Chcesz rozwinąć swoje kompetencje w gastronomii?
Korzystaj z dedykowanych materiałów i narzędzi dla profesjonalistów HoReCa.
Zarejestruj się