Czeka Cię podjęcie decyzji o wyborze szkoły? Kusi Cię praca w gastronomii? Technikum gastronomiczne, studia, a może szkolenia? Przeczytaj, jakie opcje czekają na Ciebie w Polsce i zagranicą!
Praca w gastronomii – dlaczego warto?
Praca w gastronomii może być bardzo satysfakcjonująca. Daje możliwość nawiązania kontaktów z ludźmi, pracy w różnych godzinach (elastyczny grafik), czy pracy dynamicznej. Wymaga też jednak umiejętności, do których należą szybkość, precyzja, umiejętność dostosowania się do sytuacji i pracy pod presją czasu, kreatywność czy obsługa klienta. Praca w gastronomii może jednak prowadzić do rozwoju kariery, w tym do awansów na stanowiska kierownicze lub do otwarcia własnego lokalu gastronomicznego.
Na początek: technikum lub liceum gastronomiczne
Już po skończeniu szkoły podstawowej można zdecydować się na naukę w technikum lub liceum o profilu gastronomicznym, czy też żywieniowym. Najbardziej popularnym zawodem, jaki uzyskuje się po takiej szkole, to technik żywienia i usług gastronomicznych. Klasy o takim profilu uczą zawodu kucharza od podstaw. Uczniowie poznają tradycyjne receptury i sztuki dekorowania, ale i sami rozwijają swoją kreatywność kulinarną pod okiem doświadczonych kucharzy i nauczycieli. W trakcie nauki uczniowie technikum poznają również zawód kelnera, baristy oraz barmana. W programie technikum o profilu gastronomicznym obowiązkowe jest ukończenie praktyk zawodowych w profesjonalnej restauracji lub hotelu, co również pomaga uczniom w nabywaniu odpowiednich umiejętności.
Dla głodnych wiedzy: studia wyższe
Absolwenci szkół średnich mogą też poszerzyć swoją wiedzę z zakresu zarządzania gastronomią na uczelniach wyższych. Do ich dyspozycji są takie kierunki jak Hotelarstwo i Gastronomia, Menedżerskie Studia Hotelarsko-Gastronomiczne czy też Zarządzanie w Hotelarstwie i Gastronomii. Studia te uzupełniają znacząco wiedzę uczniów z zakresu nauki o żywieniu i żywności, usług hotelarsko-gastronomicznych, technologii produkcji dań, towaroznawstwa produktów oraz zarządzania hotelem i restauracją. W ramach kształcenia studenci, poza zajęciami praktycznymi, mają również możliwość odbycia stażów zagranicznych w renomowanych lokalach. Coraz więcej pojawia się również specjalizacji skupiających się na zarządzaniu i marketingu w hotelarstwie i gastronomii. Często też po takich stażach najlepsi studenci mogą liczyć na zatrudnienie.
Technika kulinarna: karmelizowanie
Dodaj swojej kuchni wspaniałego smaku i aromatu – poznaj technikę karmelizowania!
Techniki kulinarne: karmelizacja
Dobry pracownik restauracji
Dobry pracownik restauracji powinien cechować się profesjonalizmem i uprzejmością. Dobrze, żeby miał wiedzę na temat serwowanych potraw, dostępnych napojów i zasad panujących w lokalu. Powinien również znać podstawowe techniki obsługi gości oraz być otwartym na sugestie klienta.
Ponadto dobry pracownik powinien umiejętnie reagować na sytuacje nietypowe lub trudne, jak np. sprzedaż alkoholu osobie niepełnoletniej albo odmowa realizowania zamówień po godzinach otwarcia restauracji.
Podnoszenie kompetencji menedżerskich: studia podyplomowe
Polskie uczelnie oferują również studia podyplomowe przygotowujące do roli menedżera restauracji. HORECA manager to program, który uwzględnia zarządzanie food costem oraz beverage costem, kalkulację najważniejszych wskaźników występujących w gastronomii, zarządzanie czasem oraz podległym zespołem, relacje z dostawcami oraz optymalizacja procesów dostaw, podstawy prawne biznesu HORECA, podstawy rachunkowości i księgowości, komunikacja, przywództwo, decyzyjność, sprzedaż i marketing oraz wiele innych przydatnych umiejętności. Od strony praktycznej jest to zatem oferta skierowana przede wszystkim do osób chcących zarządzać lokalem gastronomicznym.
Kariera w gastronomii a szkoły zagraniczne dla szefów kuchni
Kucharze, którzy z pasją wykonują swój zawód oraz myślą o nieustannym rozwoju, mogą zainteresować się ofertą zagranicznych szkół kulinarnych, których poziom kształcenia jest doceniany na całym świecie. Najlepsze szkoły znajdują się we Francji – jak szkoła Lenotre, L’institut Paul Bocuse, Ferrandi, międzynarodowa szkoła Le Cordon Bleu, ale też The Culinary Institute of America w Stanach Zjednoczonych, Westminster Kingsway College w Wielkiej Brytanii, czy Culinary Arts Academy Switzerland w Szwajcarii.
A może jednak kurs?
Kursy z pewnością zajmują mniej czasu i skupiają się na konkretnej, wybranej dziedzinie działalności lokalu gastronomicznego. Mogą to być zarówno zajęcia dotyczące twórczej pracy, takiej jak gotowanie, sztuka barmańska, zawód baristy czy też sommeliera. Oferta obejmuje też zagadnienia oscylujące wokół zarządzania i marketingu, a więc: menadżer gastronomii, zarządzanie kosztem w restauracji, marketing restauracji, audyt lokalu, księga standardów, zarządzanie pracownikami. Jest to dobre rozwiązanie dla osób, które chcą poszerzyć swoją wiedzę, podnieść swoje kompetencje, a jednocześnie nie dysponują wystarczającą ilością czasu, by podejmować w tym kierunku na przykład studia.