Każdego roku aż 1,3 miliarda ton żywności trafia do śmieci – to 30% żywności produkowanej rocznie na świecie! Co czwarty kilogram wyrzucanej żywności to warzywa. Tymczasem ludzi na świecie jest coraz więcej, a jedzenia coraz mniej. Wystarczy kilka prostych nawyków – zobacz jak unikać marnowania żywności.
Coraz więcej ludzi, coraz mniej żywności
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ostrzega: przy aktualnym trendzie marnowania jedzenia, produkcja żywności musi wzrosnąć w ciągu najbliższych 30 lat nawet o 70%. Zwłaszcza że według prognoz w 2050 roku populacja ludzka na Ziemi osiągnie 9,1 miliarda – to o 34% więcej konsumentów niż obecnie. Te dane prawie w całości odnoszą się do krajów rozwiniętych. Zwiększona produkcja to jednak według FAO nie jest jedyna droga do skutecznego wyżywienia całej ludzkości. Jednym z najważniejszych zadań, od którego powinniśmy zacząć, jest nie wyrzucanie jedzenia. Jak unikać marnowania żywności?
Odpowiedzialność od ziarenka aż po talerz
Marnujemy żywność na wielu etapach: pierwsze odpady pojawiają się na poziomie uprawy i zbiorów, kolejne – w procesie przetwórstwa żywności. Słabym ogniwem jest również logistyka, magazynowanie i sprzedaż produktów. Wreszcie pojawiają się odpady w sektorze HoReCa oraz marnowanie żywności w gospodarstwach domowych. Europejski Komitet Ekonomiczno-Społeczny w swojej strategii zapobiegania i zmniejszania strat i marnowania żywności z 2013 r. podkreślił, że definicja niejadalnych części produktów spożywczych powinna pozostać elastyczna. Technologia i przetwórstwo żywności rozwija się tak szybko, że pewne produkty lub ich części niegdyś uznane za niejadalne z czasem dołączają do naszego menu, lub mogą być wykorzystywane w innych gałęziach przemysłu.
Dlatego odpowiedzialność za marnowanie żywności spoczywa na nas wszystkich: od hodowców i rolników, przez przetwórców, dostawców i handlowców, na szefach kuchni oraz domowych kucharzach kończąc.
Co możemy zrobić, aby nie marnować warzyw?
Celem Bonduelle Food Service jest bycie światowym liderem w dziedzinie zdrowego stylu życia opartego na produktach pochodzenia roślinnego. Zdrowy tryb życia oznacza również odpowiednie podejście do kwestii niemarnowania żywności roślinnej. Chcesz poznać warzywne zero waste? Oto kilka prostych rad, które pomogą Ci cieszyć się z warzyw przez cały rok, oszczędzać pieniądze i naszą planetę!
- Dostosuj ilość przygotowywanego jedzenia do liczby osób spożywających posiłek.
- Gotuj kreatywnie i ekonomicznie: staraj się wykorzystywać resztki jedzenia do tworzenia nowych potraw.
- Nadwyżki jedzenia oddawaj potrzebującym.
- Zadbaj o odpowiednie przechowywanie poszczególnych produktów roślinnych.
- Kupuj i jedz warzywa sezonowe, a niewykorzystane zamrażaj.
- Dbaj o wspólne, rodzinne posiłki.
- Dawaj dobry przykład bliskim i przyjaciołom.
Pomysłów na to, jak unikać marnowania żywności szuka cały świat, w rzeczywistości każdy powinien zacząć od siebie – gromadzonych zapasów, nieprzemyślanych zakupów czy wyrzucanych resztek.
Przeczytaj też o food waste w gastronomii>>
Chcesz mieć pod ręką wszystkie wskazówki? Pobierz pdf Warzywne Zero Waste »