Potrzebujesz opakowań, które zabezpieczą jedzenie podczas dostaw do klienta? Rozważasz opakowania styropianowe i zgrzewane? A może zastanawiasz się nad opakowaniami ekologicznymi? Przedstawiamy zalety poszczególnych rodzajów pojemników i doradzamy, jakie opakowania na wynos sprawdzą się najlepiej.
Jakie opakowania do dostaw są dostępne na rynku?
1. POJEMNIKI DO ZGRZEWU
Wielu producentów opakowań na wynos oferuje pojemniki do zgrzewu o różnych kształtach, rozmiarach, pojemnościach i konfiguracjach komór, które z łatwością można dopasować do przygotowywanych posiłków na dowóz. Opakowania można stosować do pakowania produktów schłodzonych oraz gorących. Materiały, z których wykonane są pojemniki do zgrzewu, pozwalają na mrożenie produktów, a także na podgrzewanie posiłków w kuchence mikrofalowej czy piecyku elektrycznym.
Takie pojemniki wizualnie wyglądają ładnie, a także dzięki konstrukcji i zastosowaniu przegród pozwalają na niemieszanie się ze sobą poszczególnych składników posiłku, chronią też przed rozlaniem oraz przesiąkaniem.
Decydując się na takie pojemniki, należy pamiętać o wyborze odpowiedniej zgrzewarki oraz wysokiej jakości folii do zgrzewu. Ta ostatnia spełnia kluczową rolę, od folii bowiem zależy szczelność, a także wygląd posiłków. Idealna folia musi być funkcjonalna tj. łatwo się otwierać, a także zapobiegać parowaniu jedzenia umieszczonego w pojemniku.
Technika kulinarna: burgery roślinne
Soczyste, pełne smaku, pożywne – zobacz, jak tworzyć roślinne burgery, aby stały się hitem w Twojej karcie!
Techniki kulinarne: burgery roślinne
2. POJEMNIKI STYROPIANOWE
Opakowania na wynos wykonane ze styropianu chętnie wykorzystywane są przez właścicieli lokali gastronomicznych ze względu na konkurencyjną cenę. Nadają się zarówno do pakowania produktów schłodzonych, jak i gorących posiłków. Pojemniki takie są lekkie oraz wygodne do układania piętrowo. Posiadają również właściwości termoizolacyjne – można w nich dostarczać gorące wyroby, ale też lody. Jeśli chodzi o zachowanie szczelności podczas dostawy, wszystko zależy od produktu, który jest w nich przewożony. Podczas przewozu płynnych posiłków mogą pojawić się pewne kłopoty.
Wadą opakowań styropianowych jest brak możliwości ich ponownego przetworzenia, a także ich szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Polistyren, który zawierają tego typu opakowania, pod wpływem ciepła wydziela do naszego jedzenia toksyczny styren, który jest szkodliwy dla człowieka i może wywołać wiele schorzeń.
3. POJEMNIKI EKO
Coraz więcej klientów zwraca uwagę na to, w czym dostarczany jest zamówiony posiłek. Opakowanie ekologiczne powinno być przede wszystkim biodegradowalne. Część producentów oferuje pojemniki, które wykonane są w całości lub w większej części z materiałów pochodzących z recyklingu. Takie opakowania nie tylko spełniają swoją funkcję, ale również podkreślają, jak ważny dla właściciela lokalu jest przyjazny dla środowiska proces wytworzenia.
4. OPAKOWANIA KARTONOWE
Opakowania kartonowe są najtańszą opcją z dostępnych opakowań. Karton idealnie nadaje się do pakowania posiłków i napojów spożywanych na wynos lub w dostawie. Do zalet tego typu opakowań możemy zaliczyć:
– niewielką wagę,
– sposób produkcji – ekologiczny (wytwarzane z odnawialnych surowców naturalnych np. z papieru z recyklingu, papieru celulozowego),
– możliwość nadawania funkcjonalnego kształtu dla klienta,
– brak wpływu na smak oraz zapach transportowanego jedzenia (np. hamburgery, kebaby, zapiekanki, wyroby cukiernicze, pizza),
– możliwość bezpiecznego transportu szerokiej gamy dań gotowych (np. w boksach, w opakowaniach z klapą).
Niestety do ważnych wad tego typu opakowań należy brak odporności na wilgoć i możliwość przesiąkania.
Opakowania na wynos – nasza rada
Opakowania na wynos nie tylko zabezpieczają jedzenie przed zewnętrznymi zanieczyszczeniami oraz utratą jakości, ale pełnią funkcję reklamową. Powierzchnię opakowań można wykorzystać do umieszczenia loga lokalu, czy innej grafiki lub informacji, która będzie nawiązywała do naszej restauracji.