Myślisz o otwarciu małej gastronomii? Zastanawiasz się z czego powinno składać się podstawowe wyposażenie kuchni typu fast food? Przeczytaj, a dowiesz się, co musisz przygotować na start swojego biznesu.

CO TO JEST MAŁA GASTRONOMIA?

Mała gastronomia do działalność, która skupia się przede wszystkim na przygotowaniu potraw na bazie półproduktów, wyrobów gotowych schłodzonych i mrożonych, które na miejscu poddawane są obróbce cieplnej i/lub zimnej. Do sprzedaży wprowadza się także gotowe wyroby i napoje w opakowaniach jednostkowych producenta. Zwykle posiłki i napoje spożywane są na miejscu w lokalu lub przeznaczone są na wynos/dowóz. Najczęściej w tego typu lokalach sprzedaje się: zapiekanki, hot dogi, burgery, dania typu kebab. W większości lokali przygotowane potrawy i napoje wydawane są w naczyniach jednorazowych. Nie jest to jednak regułą, ponieważ zdarzają się punkty, w których potrawy i napoje serwuje się w naczyniach wielokrotnego użytku.

PODSTAWOWE WYPOSAŻENIE KUCHNI FAST FOOD – MAŁEJ GASTRONOMII

1. Meble gastronomiczne

Najbardziej popularnym i zarazem najbezpieczniejszym wyborem są meble gastronomiczne, które wykonane są ze stali nierdzewnej. Meble ze stali nierdzewnej pozwalają na odpowiednie zagospodarowanie przestrzeni, a przede wszystkim doskonale się sprawdzają w takim miejscu jak kuchnia. W przypadku, gdy nasz budżet nie pozwala na początek na zakup tego typu mebli, trzeba pamiętać, aby wybrać meble, których powierzchnie będą łatwo zmywalne, gładkie i nienasiąkliwe.

2. Okapy

Nad urządzeniami grzewczymi należy zainstalować działający okap. Do podstawowych typów okapów zaliczamy: okapy wyciągowe oraz okapy nawiewno-wyciągowe. Dokonując wyboru okapu należy rozważyć: typ filtra, rodzaj nawiewu oraz rozmiar urządzenia.

3. Urządzenia chłodnicze i mroźnicze

Na wyposażeniu lokalu typu fast food muszą znajdować się urządzenia chłodnicze i zamrażarki. Nieodzownym elementem tego typu lokali jest lada sałatkowa lub nadstawka chłodnicza. Eksponuje się w niej gotowe półprodukty tj. sosy, pokrojone warzywa i inne dodatki do dań.

4. Termometry

Urządzenia chłodnicze i mroźnicze muszą być wyposażone w termometry, co umożliwia kontrolowanie temperatury przechowywanych artykułów spożywczych. W przypadku, gdy termometry nie są wbudowane, należy zakupić termometr przeznaczony do urządzeń chłodniczych/zamrażarek i umieścić go w urządzeniu.

5. Umywalki i zlewy

W pomieszczeniu produkcyjnym musi się znajdować co najmniej jedna umywalka do mycia rąk oraz zlew dwukomorowy do mycia sprzętu produkcyjnego.

Uwaga!

a) Inspekcja Sanitarna dopuszcza zastąpienie zlewu dwukomorowego basenem jednokomorowym z baterią prysznicową. W takim przypadku należy dokładnie opisać instrukcję mycia sprzętu podręcznego w basenie jednokomorowym.

b) W celu przygotowywania warzyw okopowych, należy wydzielić w lokalu przeznaczone do tego celu pomieszczenie. Jeśli nie masz takiej możliwości, zasięgnij porady urzędników. Zdarza się, że Inspekcja Sanitarna wyraża zgodę na mycie warzyw nieokopowych w pomieszczeniu produkcyjnym, przy zachowaniu rozdzielności czasowej przy stanowisku mycia sprzętu podręcznego. Pamiętaj, aby w takim przypadku stworzyć w dokumentacji GMP/GHP instrukcję/procedurę rozdzielności czasowej dotyczącej prac na stanowisku mycia sprzętu podręcznego. 

Sprawdź instrukcję mycia warzyw.>>

Możesz też skorzystać z wstępnie przygotowanych warzyw, dzięki czemu unikniesz konieczności wydzielania pomieszczenia w celu przygotowania warzyw. 

6. Urządzenia do obróbki termicznej

Podstawowe urządzenia grzewcze dla lokalu typu fast food to:

  • frytownica,
  • grill kontaktowy – urządzenie przeznaczone do obustronnego przypiekania mięs, warzyw czy pieczywa,
  • opiekacz rolkowy do parówek – to podgrzewacz pozwalający na szybkie przygotowanie dużych ilości parówek,
  • podgrzewacz do parówek i bułek – to urządzenie dwa w jednym, które podgrzewa zarówno parówkę, jak i bułkę,
  • opiekacz do mięs typu kebab/gyros – urządzenie zapewnia równomierne i szybkie pieczenie mięsa, z zachowaniem jego soczystości i walorów smakowych,
  • toster elektryczny/opiekacz do kanapek – urządzenie, które służy do przygotowywania wszelkiego rodzaju pieczonych produktów. Idealnie nadaje się do przyrządzania zapiekanek oraz hamburgerów, a także sprawdza się przy grillowaniu i podgrzewaniu potraw.

7. Urządzenia do obróbki mechanicznej

Do obróbki mechanicznej w lokalu typu fast food wykorzystuje się m.in.:

  • noże do kebaba – urządzenia służące do równomiernego skrawania mięsa z pionowego rożna,
  • prasy do hamburgerów – za pomocą prasy przygotowuje się jednakowe gramatury mięsa na hamburgery,
  • szatkownice do warzyw,
  • miksery.

8. Pozostały drobny sprzęt:

  • pojemniki na żywność,
  • pojemniki typu GN,
  • miski,
  • sitko z siatką,
  • łyżka cedzakowa,
  • chochla,
  • widelec, 
  • łopatka do przewracania,
  • szczypce uniwersalne
  • otwieracz do konserw,
  • deski do krojenia,
  • noże.

NASZA RADA: Zastanawiasz się jakie dokumenty należy przygotować w kolejnym kroku? Nic prostszego – pobierz listę z naszej strony >> 

A może chcesz otworzyć food truck?>>