2 czerwca 2021 roku Rząd RP ogłosił kolejny etap znoszenia ograniczeń związanych z COVID-19. Nowe wytyczne dotyczą organizacji wydarzeń okolicznościowych – w tym wesel, chrztów oraz innych imprez w restauracjach i lokalach. Jeśli jesteś osobą odpowiedzialną za organizację eventów, koniecznie zapoznaj się z nowymi zasadami. Przypominamy również obowiązujące wytyczne Głównego Inspektora Sanitarnego.
1. LIMIT MIEJSC NA PRZYJĘCIACH OD 6 CZERWCA 2021
Od 6 do 26 czerwca 2021 roku:
- W imprezie okolicznościowej zorganizowanej wewnątrz restauracji lub na świeżym powietrzu w wydzielonej strefie gastronomicznej może wziąć udział 150 uczestników.
- W wydarzeniu mogą wziąć udział wyłącznie osoby zdrowe, które nie mają objawów SARS-COV 2 oraz nie przebywają na kwarantannie i w izolacji.
- Do liczby osób nie wlicza się osób zaszczepionych przeciwko COVID-19.
2. OBOWIĄZKOWA LISTA GOŚCI
Organizator wydarzenia powinien dysponować pełną listą gości wraz z kontaktami. Na życzenie Państwowej Inspekcji Sanitarnej powinien ją udostępnić. Przeczytaj o RODO w gastronomii >>
3. INFORMACJA O WDROŻONYCH ZASADACH
Jednocześnie organizator powinien poinformować uczestników imprezy okolicznościowej o wdrożonych zasadach, które panują w miejscu wydarzenia.
4. DEZYNFEKCJA RĄK
Należy również zapewnić pracownikom i gościom wydarzenia środki do dezynfekcji rąk. Środki powinny znajdować się przed wejściem do obiektu, na sali, w toaletach oraz pomieszczeniach socjalnych.
5. INFORMACJE / INSTRUKCJE
W pomieszczeniach sanitarnych powinny zostać powieszone instrukcje dotyczące:
- mycia rąk,
- dezynfekcji rąk,
- prawidłowego nakładania i zdejmowania rękawiczek,
- prawidłowego nakładania i zdejmowania maseczek.
Dodatkowo na terenie obiektu, w którym odbywa się wydarzenie, zaleca się zamieścić informacje dotyczące częstego mycia rąk i zachowania bezpiecznego dystansu społecznego 1,5 m podczas rozmowy.
6. TOALETY
Z użycia należy wyłączyć suszarki nadmuchowe, a w zamian zapewnić ręczniki papierowe. Przed toaletą powinna zostać umieszczona informacja, ile osób może maksymalnie w niej przebywać przy zachowaniu dystansu społecznego 1,5 m.
7. SZATNIE
Szatnie należy zorganizować w taki sposób, aby odzież wierzchnia uczestników wydarzenia nie stykała się ze sobą, np. co drugi wieszak.
8. USŁUGA GASTRONOMICZNA ZGODNIE Z NOWYMI WYTYCZNYMI Z 2 CZERWCA 2021
Obowiązuje reżim sanitarny dotyczący usługi gastronomicznej, który obejmuje:
- Zajęty co drugi stolik, przy zachowaniu minimum 1,5-metrowej odległości od krawędzi blatów stolików, chyba że zapewnione zostaną przegrody w wysokości minimum 1 metra ponad blat stolika.
- Przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym. W innym przypadku, w celu zwiększenia bezpieczeństwa i dystansu między gośćmi, proponowana jest redukcja osób przy stole o 20% względem standardowego usadzenia; zalecane jest usadzanie gości po obu stronach stołu tak, aby goście nie siedzieli vis a vis siebie.
- Zapewnienie odpowiedniej liczby obsługi do liczby gości – 1 kelner na nie więcej niż 15 osób.
- Zapewnienie osoby do obsługi przestrzeni samoobsługowych.
- Zwiększenie częstotliwości czyszczenia i dezynfekcji powierzchni wspólnych, z którymi ma styczność uczestnik wydarzenia.
- Zapewnienie zachowania odpowiedniej odległości między osobami w kolejce np. poprzez oznaczenia na podłodze.
- Zwiększenie częstotliwości wietrzenia pomieszczeń, w których odbywają się wydarzenia.
- Zapewnienie odpowiedniej wentylacji w pomieszczeniach zgodnie z obowiązującymi przepisami.
- Zapewnienie regularnie czyszczonej klimatyzacji.
9. PRACOWNICY / PODWYKONAWCY WYDARZEŃ OKOLICZNOŚCIOWYCH
Pracownicy wydarzeń okolicznościowych powinni:
a) regularnie i dokładnie myć ręce wodą z mydłem lub dezynfekować środkiem na bazie alkoholu (min. 60%),
b) nosić maseczkę na nos i usta, gdzie jest to możliwe i obowiązkowo przy kontakcie z uczestnikiem wydarzenia,
c) zachować dystans społeczny między osobami pracującymi w tej samej przestrzeni, tj. 1,5m;
d) zachować dystans społeczny między rozmówcą, tj. 1,5 metra,
e) przestrzegać higieny kaszlu i kichania, tj. podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do kosza i umyj ręce, używając mydła i wody lub zdezynfekuj je środkami na bazie alkoholu (min. 60%),
f) unikać dotykania dłońmi okolic twarzy zwłaszcza ust, nosa i oczu,
g) dbać o swój stan zdrowia,
h) w miarę możliwości nie dojeżdżać do pracy środkami komunikacji miejskiej,
j) przestrzegać wdrożonych wytycznych oraz dobrych praktyk higienicznych obowiązujących w obiekcie.
Wszyscy podwykonawcy zewnętrzni powinni:
a) nosić maseczkę na nos i usta (środki ochrony zapewniają sobie we własnym zakresie),
b) zachować dystans społeczny między innymi osobami przebywającymi w obiekcie,
c) ograniczyć do minimum kontakt z pozostałymi osobami na terenie obiektu,
d) przestrzegać wdrożonych wytyczne oraz dobrych praktyk higienicznych obowiązujących w obiekcie.