Karnawał to gorący okres w gastronomii. Planujesz z tej okazji specjalne menu w swojej restauracji? Zadbaj o pyszne i chrupiące przekąski. Podpowiadamy, co w tym sezonie smakuje najlepiej i przedstawiamy przepisy na roślinny karnawał!
Finger food, czyli przystawki na jeden kęs, to idealna propozycja na przyjęcie, jak również dodatek, który umili gościom oczekiwanie na zamówione dania. Co dobrego wybrać? Z pomocą roślinnych składników na pewno będzie pysznie i kolorowo!
Przekąski w tempurze
Karnawał to najlepszy czas na smażone przekąski. Tempura sprawi, że potrawy będą idealnie chrupiące i złociste. Miłośnicy owoców morza docenią smak krewetek z warzywami w tempurze z pikantną salsą. Cukinia, marchewka, papryka i fasolka szparagowa zatopione w pysznej panierce doskonale pasują do delikatnych krewetek. Dla zwolenników klasycznych mięsnych przystawek proponujemy carpaccio wołowe z cykorią szparagową po rzymsku i warzywami w tempurze. Podane w takim towarzystwie mięso nabiera karnawałowego charakteru. Tempura w sosie z bazylii tajskiej i grillowana kukurydza w sosie egzotycznym z pewnością znajdzie swoich zwolenników nie tylko wśród wegetarian – prawdziwe szaleństwo kolorów i smaków.
Przepisy na roślinny karnawał – Veggie Snack
Veggie Snack to gama wyjątkowych i pełnych smaku produktów – idealnych do przekąsek typu finger food. Wystarczy kilka minut we fryturze lub w piecu, trochę kreatywności i gotowe! Kolorowa przekąska ze szpinakowym Veggie Snack, pomidorem i mozzarellą doskonale pasuje do każdego menu. A dla wegańskich gości można przygotować też pełne smaku falafele z guacamole i tofu.
Czytaj więcej o pysznych Veggie Snack >>
Spring rolls, roladki i sajgonki
Im mniejsze, tym bardziej efektowne i eleganckie – pomysłowe roladki i spring rolls od lat cieszą się dużym zainteresowaniem wśród gości restauracji. Smakowite roślinne pepitki, chrupiące warzywa i pyszny sos to sposób na spring rolls z mango i marchewką. Roladki sycylijskie z warzywami grillowanymi zachwycą smakiem zwolenników kuchni włoskiej. Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie karnawałowego menu bez dobrych wędlin, rollsy z jarmużem i sosem grejpfrutowym będą ciekawą propozycją.
Niezawodne paszteciki i tosty
Na ciepło lub na zimno – bez rumianych pasztecików nie ma karnawałowego menu. Sakiewki z pieczarkami i kurkami doskonale sprawdzą się jako dodatek do zupy lub jako szybka przekąska. Chrupiące tosty z pastą z fasoli to przekąska, która zadowoli podniebienia wszystkich gości.
No i niezmiennie sprawdza się zawsze sałatka warzywna! Przepisy na roślinny karnawał to dopiero początek. Sprawdź też pomysły na imprezę sylwestrową>>
Szukasz inspiracji do rozwijania swojego biznesu gastronomicznego? Zapisz się do naszego newslettera dla profesjonalistów! >>