Chcesz, aby Twoja restauracja była chętnie odwiedzanym miejscem przez wegańskie i wegetariańskie rodziny z dziećmi? Makaron i frytki nie staną na wysokości zadania. Czas podnieść poprzeczkę i skomponować ciekawą ofertę roślinnego menu dla dzieci!

Oferta dla małych wegetarian

Coraz więcej rodzin z dziećmi na diecie bezmięsnej poszukuje ciekawych miejsc na gastronomicznej mapie Polski. Rodzice coraz częściej są świadomi wpływu odżywiania na rozwój najmłodszych i szukają restauracji, w których mogą liczyć na wartościowe dania. Niestety najczęściej w menu kierowanym do dzieci spotkać można takie pozycje jak spaghetti na białym makaronie, pizza margaritta czy po prostu frytki. Choć to faktycznie często ulubione dziecięce potrawy, to jednak trudno w nich szukać szczególnych wartości odżywczych. Po zjedzeniu takich potraw poziom glukozy we krwi szybko się podnosi, ale i szybko spada, więc dzieci są głodne, zmęczone i rozdrażnione.

Zdrowa alternatywa w roślinnym menu dla dzieci 

Chcesz, aby Twoja restauracja odpowiadała na potrzeby małych wegetarian? Zobacz, co możesz podać najmłodszym gościom i przyciągnij więcej świadomych konsumentów. 

Przykładowe roślinne menu dla dzieci

Przystawka:

Brokuł w panierce

Zupy:

Zupa słoneczna z dyni i kukurydzy z Pepitkami

Krem z pomidorów z grzankami

Dania główne:

Burger warzywny

Tarta z warzywami z surówką z marchwi

Pizza wegetariańska

Kopytka z ziemniaków i soczewicy z buraczkami

Deser:

Brownie z fasoli 

Lody szpinakowe

Ciasto z cukinii

Dowiedz się więcej na temat diety wegetariańskiej u dzieci>>

Nie masz jeszcze konta? Dołącz do Akademii Greenology i sięgnij po wiedzę prosto od specjalistów!

Chcesz rozwinąć swoje kompetencje w gastronomii?

Korzystaj z dedykowanych materiałów i narzędzi dla profesjonalistów HoReCa.

Zarejestruj się