Chcesz, aby Twoja restauracja była chętnie odwiedzanym miejscem przez wegańskie i wegetariańskie rodziny z dziećmi? Makaron i frytki nie staną na wysokości zadania. Czas podnieść poprzeczkę i skomponować ciekawą ofertę roślinnego menu dla dzieci!
Oferta dla małych wegetarian
Coraz więcej rodzin z dziećmi na diecie bezmięsnej poszukuje ciekawych miejsc na gastronomicznej mapie Polski. Rodzice coraz częściej są świadomi wpływu odżywiania na rozwój najmłodszych i szukają restauracji, w których mogą liczyć na wartościowe dania. Niestety najczęściej w menu kierowanym do dzieci spotkać można takie pozycje jak spaghetti na białym makaronie, pizza margaritta czy po prostu frytki. Choć to faktycznie często ulubione dziecięce potrawy, to jednak trudno w nich szukać szczególnych wartości odżywczych. Po zjedzeniu takich potraw poziom glukozy we krwi szybko się podnosi, ale i szybko spada, więc dzieci są głodne, zmęczone i rozdrażnione.
Zdrowa alternatywa w roślinnym menu dla dzieci
Chcesz, aby Twoja restauracja odpowiadała na potrzeby małych wegetarian? Zobacz, co możesz podać najmłodszym gościom i przyciągnij więcej świadomych konsumentów.
Przykładowe roślinne menu dla dzieci
Przystawka:
Brokuł w panierce
Zupy:
Zupa słoneczna z dyni i kukurydzy z Pepitkami
Krem z pomidorów z grzankami
Dania główne:
Burger warzywny
Tarta z warzywami z surówką z marchwi
Pizza wegetariańska
Kopytka z ziemniaków i soczewicy z buraczkami
Deser:
Brownie z fasoli
Lody szpinakowe
Ciasto z cukinii
Dowiedz się więcej na temat diety wegetariańskiej u dzieci>>
Nie masz jeszcze konta? Dołącz do Akademii Greenology i sięgnij po wiedzę prosto od specjalistów!
Chcesz rozwinąć swoje kompetencje w gastronomii?
Korzystaj z dedykowanych materiałów i narzędzi dla profesjonalistów HoReCa.
Zarejestruj się