Wiesz, za co może ukarać Sanepid Twoją restaurację? Kto może dostać mandat, w jakiej wysokości i na jakiej podstawie? Wszystkie odpowiedzi znajdziesz tutaj!
PODSTAWA PRAWNA
Inspekcja Sanitarna może nałożyć grzywną w postaci mandatu na podstawie:
- rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 marca 2008 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nadania funkcjonariuszom organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej uprawnień do nakładania grzywien w drodze mandatu karnego (Tekst jednolity z dnia 13.02.2014 r. Dz. U. z 2014 r. poz. 282) oraz zmieniającego w/w rozporządzenie (Dz. U. 2019 poz. 562),
- ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r.o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2006 nr 171 poz. 1225).
KARY
Karom w produkcji żywności podlegają osoby, które:
- prowadzą działalności bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów lub o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru zakładów lub wbrew decyzji o odmowie zatwierdzenia zakładu,
- produkują lub wprowadzają do obrotu żywności inną niż określoną w decyzji zatwierdzającej zakład,
- nieprawidłowo oznaczają produkty spożywcze zgodnie z obowiązującymi wymaganiami oraz nie przestrzegają wymagań określonych w przepisach (tj. rozporządzenie nr 1333/2008, rozporządzenie nr 1334/2008, rozporządzenie nr 1169/2011),
- stosują do produkcji i wprowadzają do obrotu produkty przeterminowane,
- nie wdrażają systemu HACCP i nie przestrzegają wymagań higienicznych określonych w przepisach,
- utrudniają przeprowadzenie kontroli urzędnikom Sanepidu.
Więcej informacji dotyczących kto i za co może zostać ukarany znajdziesz w art. 103-104 Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2006 nr 171 poz. 1225).
MANDATY
Przede wszystkim mandat możemy otrzymać za stwierdzone nieprawidłowości np. za obieranie warzyw w kuchni właściwej, brak porządku, czy brak orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych pracownika. W takich przypadkach urzędnik Inspekcji Sanitarnej może nałożyć mandat wysokości do 500 zł.
W przypadku:
- nie wycofania z produkcji lub z wprowadzania do obrotu produktu, który jest szkodliwy dla zdrowia,
- utrudniania przeprowadzenia kontroli,
- prowadzenia działalności wbrew decyzji Inspekcji Sanitarnej o zawieszeniu, cofnięciu lub zamknięciu zakładu
kara pieniężna wynosi 30 krotność przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego!
Przepisy dopuszczają, aby wysokość kary mogła być wymierzona inaczej tj.
- niezgłoszona i/lub niezatwierdzona działalność – wysokość kary pieniężnej może być wymierzona do 5000 zł, nie mniej niż 1000 zł*,
- działalność niezgodna z zatwierdzoną decyzją – wysokość kary nie może być mniejsza niż 500 zł*,
- nieprawidłowe oznakowanie produktów spożywczych – wysokość kary pieniężnej może być wymierzona do pięciokrotnej wartości brutto zakwestionowanej ilości środka spożywczego lub produktu niebędącego żywnością wprowadzonego do obrotu, jako żywność*.
W przypadku wykorzystywania do produkcji i wprowadzania do obrotu produktów przeterminowanych, osoba (sprawca) podlega karze aresztu, ograniczeniu wolności lub karze grzywny. W tym przypadku orzekanie następuje zgodnie z przepisami Kodeksu postępowania w sprawach wykroczenia.
KTO MOŻE OTRZYMAĆ MANDAT
Mandat może otrzymać zarówno właściciel restauracji, jak i pracownik.
UWAGA!
- Jeśli będziesz utrudniać przeprowadzenie kontroli, Sanepid może wezwać policję i w ich obecności przeprowadzić czynności kontrolne
- Pod nieobecność Właściciela, kontrola może zostać przeprowadzona w obecności osoby, która go zastępuje.
- Pracownik może być wylegitymowany, w celu potwierdzenia, czy orzeczenie lekarskie należy do niego.
Źródło:
* Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006r.o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2006 nr 171 poz. 1225).