Choć dieta oparta o niskie IG powstała przede wszystkim z myślą o poprawie zdrowia osób z cukrzycą i insulinoopornością, to stała się również popularnym rozwiązaniem wśród tych, którzy chcą się pozbyć zbędnych kilogramów. Poprawia zdrowie, wygląd i samopoczucie – jest więc często wybierana przez klientów cateringów dietetycznych. Dowiedz się, na czym polega!
Dieta niskie IG – dla kogo?
Dieta oparta o niski indeks glikemiczny powinna być stosowana w przede wszystkim w zaburzeniach metabolicznych u osób objawiających się nieuregulowanym poziomem glukozy we krwi, insulinoopornością. Doskonale sprawdza się wśród osób chorujących na cukrzycę typu 2, otyłość, a także chcących pozbyć się zbędnych kilogramów.
Na czym polega dieta oparta o niski indeks glikemiczny?
Co to jest indeks glikemiczny (IG)?
IG to wskaźnik określający, w jakim stopniu spożycie danego produktu zawierającego węglowodany wpłynie na wzrost poziomu glukozy we krwi. Im wyższy wskaźnik, tym dany produkt w większym stopniu podniesie glikemię.
Chcesz wiedzieć więcej?
- Jakich produktów unikać na diecie opartej o niskie IG
- Jakie produkty są dozwolone?
- Zawartość talerza o niskim IG – jak zbilansować potrawy
- Dieta oparta o niskie IG jadłospis
Nie masz jeszcze konta? Dołącz do Akademii Greenology i sięgnij po wiedzę prosto od specjalistów!
Chcesz rozwinąć swoje kompetencje w gastronomii?
Korzystaj z dedykowanych materiałów i narzędzi dla profesjonalistów HoReCa.
Zarejestruj się