Spektakularna metamorfoza brytyjskiej piosenkarki Adele sprawiła, że cały świat zainteresował się dietą sirtuinową. Coraz więcej osób w Polsce chętnie korzysta z diet pudełkowych, dlatego warto włączyć dietę SIRT do swojej oferty. Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą?

Dieta SIRT – co to jest?

Dieta SIRT nazywana jest również dietą sirtuinową, sirtfood lub – ze względu na jej największą propagatorkę – dietą Adele. Założeniem diety jest spożywanie produktów bogatych w polifenole i przeciwutleniacze, które aktywują wytwarzanie w naszym organizmie sirtuin – białek, które według wielu badań aktywują geny długowieczności, opóźniają starzenie organizmu oraz pozytywnie wpływają na metabolizm. Na diecie należy ograniczyć kalorie do 1000 kcal na pierwszym etapie oraz do 1500 kcal w drugim etapie. Następnie najważniejsze jest, aby dodać do jadłospisu jak najwięcej odpowiednich składników pobudzających działanie sirtuin. 

Chcesz wiedzieć więcej?

  • Jakich produktów unikać na diecie SIRT
  • Jakie produkty są dozwolone?
  • Zawartość talerza na diecie SIRT – jak zbilansować potrawy
  • Dieta SIRT jadłospis na wszystkie etapy diety

Czytaj więcej »

Nie masz jeszcze konta? Dołącz do Akademii Greenology i sięgnij po wiedzę prosto od specjalistów!

Chcesz rozwinąć swoje kompetencje w gastronomii?

Korzystaj z dedykowanych materiałów i narzędzi dla profesjonalistów HoReCa.

Zarejestruj się