Carpaccio z pieczonego buraka/marynowany karczoch/majonez kolendrowy
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
90 minut
Składniki
Buraki gotowane
500 g
Oliwa z oliwek
430 ml
Majonez wegański
150 g
Creme fraiche
60 g
Kolendra
30 ml
Purée truflowe
10 g
Szczypiorek
150 g
Karczoch marynowany w oleju
350 g
Sól, pieprz
do smaku
Sposób przygotowania:
Buraki:
Buraki w łupinie należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie lekko nakłuć, polać oliwą z oliwek, doprawić, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na 1,5 godziny. Po upieczeniu należy je obrać i ostudzić.
Majonez:
Majonez, crème fraîche, kolendrę i purée truflowe należy zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku w miarę potrzeby.
Oliwa szczypiorkowa (Thermomix):
Drobno posiekany szczypiorek wsypać do misy, dodać olej. Gotować przez 5 minut w temperaturze 65°C, ustawiając obroty na poziom 1. Następnie miksować przez 1 minutę na obrotach poziom 10. Powstały płyn należy przecedzić przez pieluchę tetrową lub filtr do kawy, najlepiej do miski umieszczonej w większej misce z lodem. Im szybciej olej zostanie schłodzony, tym intensywniejszy będzie jego kolor.
Przelać do butelki i przechowywać w lodówce do 2 miesięcy. Oliwa doskonale nadaje się do dekoracji dań.
Sposób podania:
Buraka należy pokroić w cienkie plastry i ułożyć na talerzu. Na środek carpaccio położyć marynowanego karczocha i udekorować majonezem. Dookoła polać szczypiorkową oliwą.
Recepturę przygotował Szef Kuchni Michał Góra.
Kurs | Roślinny plating: podstawy
Zobacz, jak Szef Kuchni Michał Góra komponuje oryginalne roślinne platingi i naucz się tego!
Skorzystaj bezpłatnie
PODOBNE RECEPTURY:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację