Carpaccio z pieczonego buraka/marynowany karczoch/majonez kolendrowy

Składniki

Buraki gotowane

500 g

Oliwa z oliwek

430 ml

Majonez wegański

150 g

Creme fraiche

60 g

Kolendra

30 ml

Purée truflowe

10 g

Szczypiorek

150 g

Karczoch marynowany w oleju

350 g

Sól, pieprz

do smaku

Liczba porcji

5 porcji

Czas przygotowania

90 minut

Składniki

Buraki gotowane

500 g

Oliwa z oliwek

430 ml

Majonez wegański

150 g

Creme fraiche

60 g

Kolendra

30 ml

Purée truflowe

10 g

Szczypiorek

150 g

Karczoch marynowany w oleju

350 g

Sól, pieprz

do smaku

Sposób przygotowania:

Buraki:

Buraki w łupinie należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie lekko nakłuć, polać oliwą z oliwek, doprawić, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na 1,5 godziny. Po upieczeniu należy je obrać i ostudzić.

Majonez:

Majonez, crème fraîche, kolendrę i purée truflowe należy zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku w miarę potrzeby.

Oliwa szczypiorkowa (Thermomix):

Drobno posiekany szczypiorek wsypać do misy, dodać olej. Gotować przez 5 minut w temperaturze 65°C, ustawiając obroty na poziom 1. Następnie miksować przez 1 minutę na obrotach poziom 10. Powstały płyn należy przecedzić przez pieluchę tetrową lub filtr do kawy, najlepiej do miski umieszczonej w większej misce z lodem. Im szybciej olej zostanie schłodzony, tym intensywniejszy będzie jego kolor.

Przelać do butelki i przechowywać w lodówce do 2 miesięcy. Oliwa doskonale nadaje się do dekoracji dań.

Sposób podania:

Buraka należy pokroić w cienkie plastry i ułożyć na talerzu. Na środek carpaccio położyć marynowanego karczocha i udekorować majonezem. Dookoła polać szczypiorkową oliwą.

Recepturę przygotował Szef Kuchni Michał Góra.

Kurs | Roślinny plating: podstawy

Zobacz, jak Szef Kuchni Michał Góra komponuje oryginalne roślinne platingi i naucz się tego!

Skorzystaj bezpłatnie

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację