Chłodnik z cukinią i brokułami

Składniki

Ogórek świeży

1 szt.

Brunoise duet cukinii

100 g

Brunoise brokuły

100 g

Czosnek

2 ząbki

Siekany koperek

szczypta

Jogurt naturalny

500 ml

Maślanka

500 ml

Sól, pieprz

do smaku

Szczypiorek

do dekoracji

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

10 + 60 minut

Składniki

Ogórek świeży

1 szt.

Brunoise duet cukinii

100 g

Brunoise brokuły

100 g

Czosnek

2 ząbki

Siekany koperek

szczypta

Jogurt naturalny

500 ml

Maślanka

500 ml

Sól, pieprz

do smaku

Szczypiorek

do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ogórek zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Czosnek przesiać przez praskę i dodać do ogórka.

Posolić, odczekać chwilę i odcisnąć z wody. Warzywa Brunoise przygotować według rekomendacji podanej na opakowaniu (lub 30 sekund w parowarze firmy Hobart), wystudzić i dodać do ogórek. Koperek posiekać i dodać do reszty składników. Następnie wlać jogurt, maślankę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać wszystkie składniki i przygotowany chłodnik wstawić do lodówki na 60 minut w celu schłodzenia.

Sposób podania:

Chłodnik serwować w głębokim talerzu, schłodzony i udekorowany świeżym szczypiorkiem.

Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Tomasza Krake.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację