Donuty z batatów

Składniki

Puree z batatów 100% warzyw

240 g

Mąka

500 g

Jaja M

2 szt.

Żółtka

2 szt. (z jaj M)

Mleko

300 g

Masło

70 g

Cukier

60 g

Drożdże świeże

25 g

Liczba porcji

15

Czas przygotowania

Składniki

Puree z batatów 100% warzyw

240 g

Mąka

500 g

Jaja M

2 szt.

Żółtka

2 szt. (z jaj M)

Mleko

300 g

Masło

70 g

Cukier

60 g

Drożdże świeże

25 g

Sposób przygotowania:

50 g mleka podgrzać z cukrem i przygotować rozczyn z drożdży. Pozostałe mleko podgrzać. Wszystkie składniki poza masłem umieścić w misie miksera i wyrabiać hakiem ok. 8 min. Po tym czasie dodać rozpuszczone masło i wyrabiać do połączenia. Ciasto odstawić na 1,5 h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować i wyciąć donuty. Donuty przełożyć na blaszkę, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Donuty piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 8–10 minut do delikatnego zarumienienia.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację