Duszona salsefia w bulionie waniliowym podana na pasztecie z gotowanej piersi kurczaka z dresingiem pistacjowym

Składniki

Pierś z kurczaka

2000 g

Salsefia Krojona MINUTE®

1000 g

Laska wanilii

1 szt.

Szpinak Tysiąc Liści

200 g

Buraczki w kostkach pakowane próżniowo

100 g

Marchewka Paryska w Kulkach

200 g

Brukselka Minute®

300 g

Jajka

6 szt.

Żelatyna

30 g

Masło

100 g

Bulion warzywny

200 g

Sól

do smaku

Pieprz świeżo mielony

do smaku

Olej pistacjowy

300 ml

Miód

100 g

Sok z cytryny

50 ml

Pistacje

50 g

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

90 minut

Składniki

Pierś z kurczaka

2000 g

Salsefia Krojona MINUTE®

1000 g

Laska wanilii

1 szt.

Szpinak Tysiąc Liści

200 g

Buraczki w kostkach pakowane próżniowo

100 g

Marchewka Paryska w Kulkach

200 g

Brukselka Minute®

300 g

Jajka

6 szt.

Żelatyna

30 g

Masło

100 g

Bulion warzywny

200 g

Sól

do smaku

Pieprz świeżo mielony

do smaku

Olej pistacjowy

300 ml

Miód

100 g

Sok z cytryny

50 ml

Pistacje

50 g

Sposób przygotowania:

Pistacje zmiksować z miodem, sokiem z cytryny, a na koniec mieszając dolewać olej pistacjowy.

1,5 kg piersi zmiksować na gładką masę, dodać sól, pieprz, 4 jajka i 20 g żelatyny. Dodać marchewkę pokrojoną w kostkę. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy i wyłożyć na folię spożywczą rozmasowując tak aby powstał prostokąt.

Szpinak przelać wrzątkiem, lekko posolić i odcisnąć, a następnie zmiksować z 2 jajkami i 500 gramami piersi z kurczaka oraz 10 gramami żelatyny na gładką masę. Gotową masę wyłożyć wzdłuż prostokąta powstałego z pierwszej części masy 2 cm od jego brzegu. Całość zwinąć w rulon i delikatnie docisnąć. Powstały cukierek ułożyć na GN 1/1/60 i parować 40 min.

Rozmrożona brukselkę podzielić na pół i grillować z jednej strony do dekoracji. Salsefię dusić na maśle z dodatkiem bulionu, laski wanilii, soli, pieprzu aż do zagęszczenia się sosu. Na koniec dodać zgrillowaną wcześniej brukselkę aby się zagrzała.

SUGESTIA PODANIA:

Roladę pokroić w plastry. Na talerz wyłożyć salsefię, a na wierzch ułożyć porcję rolady i polać powstałym sosem. Udekorować połówkami brukselki i cząstkami buraka. Na koniec skropić dressingiem pistacjowym.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Marchewka Paryska w Kulkach

Salsefia Krojona MINUTE®

Szpinak tysiąc liści

BURACZKI CZERWONE W KOSTKACH PAK. PRÓŻNIOWO

Brukselka Minute®

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację