
Duszona salsefia w bulionie waniliowym podana na pasztecie z gotowanej piersi kurczaka z dresingiem pistacjowym
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
90 minut
Składniki
Pierś z kurczaka
2000 g
Salsefia Krojona MINUTE®
1000 g
Laska wanilii
1 szt.
Szpinak Tysiąc Liści
200 g
Buraczki w kostkach pakowane próżniowo
100 g
Marchewka Paryska w Kulkach
200 g
Brukselka Minute®
300 g
Jajka
6 szt.
Żelatyna
30 g
Masło
100 g
Bulion warzywny
200 g
Sól
do smaku
Pieprz świeżo mielony
do smaku
Olej pistacjowy
300 ml
Miód
100 g
Sok z cytryny
50 ml
Pistacje
50 g
Sposób przygotowania:
Pistacje zmiksować z miodem, sokiem z cytryny, a na koniec mieszając dolewać olej pistacjowy.
1,5 kg piersi zmiksować na gładką masę, dodać sól, pieprz, 4 jajka i 20 g żelatyny. Dodać marchewkę pokrojoną w kostkę. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy i wyłożyć na folię spożywczą rozmasowując tak aby powstał prostokąt.
Szpinak przelać wrzątkiem, lekko posolić i odcisnąć, a następnie zmiksować z 2 jajkami i 500 gramami piersi z kurczaka oraz 10 gramami żelatyny na gładką masę. Gotową masę wyłożyć wzdłuż prostokąta powstałego z pierwszej części masy 2 cm od jego brzegu. Całość zwinąć w rulon i delikatnie docisnąć. Powstały cukierek ułożyć na GN 1/1/60 i parować 40 min.
Rozmrożona brukselkę podzielić na pół i grillować z jednej strony do dekoracji. Salsefię dusić na maśle z dodatkiem bulionu, laski wanilii, soli, pieprzu aż do zagęszczenia się sosu. Na koniec dodać zgrillowaną wcześniej brukselkę aby się zagrzała.
SUGESTIA PODANIA:
Roladę pokroić w plastry. Na talerz wyłożyć salsefię, a na wierzch ułożyć porcję rolady i polać powstałym sosem. Udekorować połówkami brukselki i cząstkami buraka. Na koniec skropić dressingiem pistacjowym.
PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację