Gołąbki wege z kaszą z warzywami w sosie kurkowym
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
60 minut
Składniki
Kasza gryczana w warzywami
800 g
Kurki w zalewie
200 g
Cebula biała
1 szt.
Białe wino
60 ml
Śmietana 32%
500 ml
Tymianek świeży
do smaku
Masło klarowane
100 g
Kapusta włoska
8 dużych liści
Ser lazur
70 g
Olej rzepakowy
60 g
Czosnek świeży
2 ząbki
Jajko
1 szt.
Musztarda
do smaku
Sól, pieprz
do smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę (temp. wyjściowa -18°C) piec pod przykryciem w temp. 120°C przez 15-20 minut (para 80%).
Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę z czosnkiem, pod koniec dodać wino i pozostawić do odparowania. Połowę przygotowanych składników dodać do kaszy, a resztę pozostawić na patelni. Na patelnię dodać odsączone z zalewy kurki, następnie doprawić tymiankiem i dolać śmietanę. Gotować do momentu uzyskania właściwej konsystencji sosu. Doprawić według uznania musztardą, pieprzem i solą.
Listki kapusty sparzyć oddzielnie w wodzie, ściąć łodygi i rozbić tłuczkiem. Kaszę wymieszać dodatkowo z serem, jajkiem oraz doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Przygotowany farsz zawinąć w liście.
Przygotowane gołąbki podsmażyć na patelni na klarowanym maśle i ułożyć ściśle w naczyniu GN. Przykryć pozostałymi liśćmi z kapusty. Dusić w piecu w kombinacji pary przez ok. 20-30 minut w zależności od grubości gołąbków. Zdjąć wierzchnią warstwę liści, wlać sos, zapiekać jeszcze przez ok. 7 minut.
Sposób podania:
PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację