Gołąbki wege z kaszą z warzywami w sosie kurkowym

Składniki

Kasza gryczana w warzywami

800 g

Kurki w zalewie

200 g

Cebula biała

1 szt.

Białe wino

60 ml

Śmietana 32%

500 ml

Tymianek świeży

do smaku

Masło klarowane

100 g

Kapusta włoska

8 dużych liści

Ser lazur

70 g

Olej rzepakowy

60 g

Czosnek świeży

2 ząbki

Jajko

1 szt.

Musztarda

do smaku

Sól, pieprz

do smaku

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

60 minut

Składniki

Kasza gryczana w warzywami

800 g

Kurki w zalewie

200 g

Cebula biała

1 szt.

Białe wino

60 ml

Śmietana 32%

500 ml

Tymianek świeży

do smaku

Masło klarowane

100 g

Kapusta włoska

8 dużych liści

Ser lazur

70 g

Olej rzepakowy

60 g

Czosnek świeży

2 ząbki

Jajko

1 szt.

Musztarda

do smaku

Sól, pieprz

do smaku

Sposób przygotowania:

Kaszę (temp. wyjściowa -18°C) piec pod przykryciem w temp. 120°C przez 15-20 minut (para 80%).

Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę z czosnkiem, pod koniec dodać wino i pozostawić do odparowania. Połowę przygotowanych składników dodać do kaszy, a resztę pozostawić na patelni. Na patelnię dodać odsączone z zalewy kurki, następnie doprawić tymiankiem i dolać śmietanę. Gotować do momentu uzyskania właściwej konsystencji sosu. Doprawić według uznania musztardą, pieprzem i solą.

Listki kapusty sparzyć oddzielnie w wodzie, ściąć łodygi i rozbić tłuczkiem. Kaszę wymieszać dodatkowo z serem, jajkiem oraz doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Przygotowany farsz zawinąć w liście.

Przygotowane gołąbki podsmażyć na patelni na klarowanym maśle i ułożyć ściśle w naczyniu GN. Przykryć pozostałymi liśćmi z kapusty. Dusić w piecu w kombinacji pary przez ok. 20-30 minut w zależności od grubości gołąbków. Zdjąć wierzchnią warstwę liści, wlać sos, zapiekać jeszcze przez ok. 7 minut.

Sposób podania:

Gołąbki podawać na ciepło polane ciepłym sosem z kurkami.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Kasza gryczana z warzywami

Kurki w zalewie

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację