Grillowany kurczak na sosie pieczarkowo-śmietanowym

Składniki

Pieczarki krojone w zalewie

200 g

Filet z kurczaka

4 szt.

Cebula

2 szt.

Kopytka ugotowane

600 g

Śmietana 36%

200 g

Natka pietruszki

do dekoracji

Przyprawa do kurczaka

według uznania

Olej słonecznikowy

według uznania

Sól, pieprz

do smaku

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

140 minut

Składniki

Pieczarki krojone w zalewie

200 g

Filet z kurczaka

4 szt.

Cebula

2 szt.

Kopytka ugotowane

600 g

Śmietana 36%

200 g

Natka pietruszki

do dekoracji

Przyprawa do kurczaka

według uznania

Olej słonecznikowy

według uznania

Sól, pieprz

do smaku

Sposób przygotowania:

Filet z piersi kurczaka zamarynować w przyprawach z dodatkiem oleju i odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny. W tym czasie obrać oraz pokroić cebulę w piórka i zeszklić ją na patelni, podlewając śmietaną. Do tak przygotowanego sosu dodać kostkę bulionową grzybową i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy uzyskamy konsystencję gęstego sosu, dodać pieczarki.

Zamarynowane piersi kurczaka smażyć na patelni grillowej. Grillowane piersi kurczaka podawać polane sosem i z kopytkami. Sos można udekorować posiekaną natką pietruszki.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację