Krem dyniowy & lody kokosowe
Liczba porcji
10 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Składniki
Puree z dyni 100% warzyw
1000 g
Cukier trzcinowy
225 g
Olej z orzechów laskowych
3 łyżeczki
Sól
4 g
Ekstrakt z wanilii
2 kropelki
Agar-agar
14 g
Ryż kleisty
250 g
Liście limonki Kafir
3 sztuki
Trawa cytrynowa świeżo tarta
14 g
Woda
75 ml
Mleko kokosowe skondensowane słodkie
250 g
Owoce mango niezbyt dojrzałe
2 sztuki
Cukier
200 g
Mielony anyż
2 g
Pasta waniliowa
4 g
Rzeżucha
30 gałązek
Wiśnia liofilizowana
30 g
Wegańskie lody kokosowe
10 kulek
Sposób przygotowania:
Rozmrozić Puree z dyni i wymieszać z cukrem trzcinowym, olejem z orzechów laskowych, solą, 1 kroplą ekstraktu waniliowego i agarem. Całość doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Utrzymać 2 minuty wrzenia na wolnym ogniu tak, aby agar zagęścił masę.
Wyłożyć masę do formy silikonowej i pozostawić do schłodzenia. Nie przykrywać folią spożywczą, aby nie uszkodzić całości. Uwaga! Masę przygotować najpóźniej 2 dni przed serwowaniem, po tym czasie agar znacznie zmniejszy swoje właściwości żelujące.
Ryż namoczyć przez pół godziny w ciepłej wodzie z liśćmi kafiru. Odcedzić. Ryż z 750 ml wody przełożyć do mikrofalówki i gotować 14 minut (moc 700 W). Wyjąć liście kafiru.
Dodać mleko kokosowe i trawę cytrynową. Wymieszać i włożyć do lodówki. Mango obrać i pokroić w kostkę.
Zagotować 100 ml wody. Dodać cukier, anyż i dokładnie rozpuścić w wodzie. Dodać kroplę ekstraktu waniliowego. Schłodzić. Wymieszać z cząstkami mango. Umieścić w lodówce.
Sposób podania:
Krem dyniowy wyjąć z formy i ułożyć na środku talerza. Po obu stronach kremu dyniowego ułożyć dwie symetryczne linie z cząstek mango. Udekorować liofilizowanymi wiśniami i gałązkami rzeżuchy. Całość przybrać quenelles z ryżu oraz kulkami lodów kokosowych.
PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację