Krem z dyni z mlekiem kokosowym/smażony makaron ryżowy
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
35 minut
Składniki
Dynia w kostkach
1000 g
Mleko kokosowe
300 ml
Liście limonki
2 szt.
Imbir świeży
50 g
Bulion warzywny
1000 ml
Oliwa z oliwek
200 ml
Masło
100 g
Cebula biała
100 g
Makaron ryżowy
60 g
Krewetki roz. 16/20
200 g
Kolendra
do dekoracji
Sól, pieprz
do smaku
Sposób przygotowania:
W rondlu rozgrzać około 100 ml oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na złoty kolor. Następnie dodać pokrojony w kostkę imbir oraz liście limonki i smażyć przez kilka minut. Dodać dynię i smażyć jeszcze przez chwilę, po czym dodać mleko kokosowe, sól, pieprz oraz połowę bulionu i gotować, aż wszystkie składniki zmiękną. Wyjąć liście limonki, a resztę składników zblendować, regulując gęstość zupy, dolewając bulion.
W rondlu rozgrzać olej i usmażyć makaron ryżowy. Po usmażeniu makaron przełożyć na ręcznik papierowy. Krewetki obrać z pancerzy i oczyścić. Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek oraz cebulę i zrumienić. Dodać krewetki i smażyć, lekko paląc masło. Na koniec dodać posiekaną kolendrę.
Sposób podania:
Zupę dyniową podać w miseczkach, na wierzchu umieścić smażony makaron ryżowy. Krewetki podać jako dodatek do zupy lub oddzielnie, dekorując posiekaną kolendrą.
Kurs | Roślinny plating: podstawy
Zobacz, jak Szef Kuchni Michał Góra komponuje oryginalne roślinne platingi i naucz się tego!
Skorzystaj bezpłatnie
PODOBNE RECEPTURY:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację