Kulinarny Talent 2019 : Polędwica na pepisotto z boczniakami podana z orzeźwiającą sałatką
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
40 minut
Składniki
Polędwica wieprzowa
500 g
Smalec z gęsi
640 g
Pistacje
50 g
Zmielona zielona herbata
3 łyżki
Bułka tarta
50 g
Pepitki z grochu łuskanego & cukinii
200 g
Natka pietruszki
3 pęczki
Czosnek
1 duży ząbek
Cytryna
1 szt.
Mini marchewki
200 g
Masło
300 g
Malinówka
20 ml
Pepitki z cieciorki & kukurydzy
250 g
Bulion warzywny
500 ml
Boczniaki mini
250 g rozmroż.
Frytki mrożone
250 g
Oregano
do smaku
Pieprz czosnkowy
do smaku
Sól morska
do smaku
Pieprz
do smaku
Sposób przygotowania:
Polędwicę umyć i wyciąć ścięgna. Obtoczyć w zielonej herbacie z oregano, pieprzem czosnkowym i solą. Odstawić.
Przygotować sałatkę. Pepitki z grochu & cukinii ugotować, ostudzić i wymieszać z 2 posiekanymi pęczkami natki, czosnkiem i sokiem z połowy cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W misce wymieszać posiekane pistacje z bułką tartą, kostką masła pieprzem i solą. Tak przygotowaną kruszonkę wstawić do lodówki.
Pepitki z cieciorki & kukurydzy podsmażyć na 3 łyżkach masła. Stopniowo zalewać wywarem warzywnym. Zagotować. W połowie czasu gotowania dodać mini boczniaki. Na koniec pepisotto doprawić solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Mini marchewki ugotować w osolonej wodzie z łyżką masła, a następnie flambirować z malinówką.
Polędwicę podsmażyć ze wszystkich stron na smalcu gęsim. Przełożyć na folię aluminiową, przykryć kruszonką z pistacji i piec ok. 8 minut w temperaturze 180 stopni C.
Frytki usmażyć na smalcu gęsim, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Sposób podania:
Wyporcjować na 4 talerze. Smacznego!
Autorką przepisu jest Magdalena Marszałek z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu – uczestniczka konkursu Roberta Sowy “Kulinarny Talent 2019” oraz laureatka nagrody za najlepszy smak.
PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację