Kurczak pieczony w maśle z prażonym kuminem i cynamonem na puree z ciecierzycy i sezamu
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
45 minut
Składniki
Pierś z kurczaka ze skórą
5 szt. po 200 g
Cieciorka pakowana próżniowo
500 g
Prażony sezam
100 g
Bulion warzywny
150 ml
Grillowany duet czerwonej i żółtej papryki Service+
200 g
Kumin
1 łyżeczka
Cynamon
1 łyżeczka
Masło
200 g
Sól
do smaku
Pieprz
do smaku
Miód
50 g
Olej sezamowy
20 ml
Sok z cytryny
10 ml
Kolendra świeża
30 g
Sposób przygotowania:
Olej sezamowy wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. Odstawić.
Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Smażyć od strony skóry bez tłuszczu przez 2-3 min., a następnie dodać masło oraz kumin i cynamon. Całość na patelni delikatnie poruszać i smażyć na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 min. Gotową pierś obrócić na drugą stronę i dopiec w piekarniku razem z patelnią w temp. 180ºC przez około 15 min.
Paprykę rozmrozić, podzielić na 3 cm porcje i polać sosem sezamowym . Cieciorkę przełożyć do miski, dodać bulion, uprażony sezam i całość zalać masłem z pieczenia kurczaka. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
SUGESTIA PODANIA:
Na talerz wyłożyć porcję puree z cieciorki. Ułożyć plastry kurczaka i cząstki pieczonej papryki. Udekorować całymi ziarnami cieciorki i świeżą kolendrą.
PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację