Monoporcje z musem marchewkowo-owocowym i kremem z salsefii
Liczba porcji
12 porcji
Czas przygotowania
60 minut + 16 godzin
Składniki
Jaja L
2 szt.
Cukier drobny
65 g
Cukier waniliowy
4 g
Mąka tortowa
45 g
Mąka ziemniaczana
10 g
Marchewka tarta pakowana próżniowo
200 g
Truskawka
140 g
Brzoskwinia
200 g
Maliny
60 g
Cukier
50 g
Żelatyna
16,5 g (mus) i 16 g (krem z salsefii)
Zimna woda
45 g (mus) i 45 g (krem z salsefii)
Salsefia Krojona MINUTE®
270 g
Biała czekolada
300 g
Śmietanka 30%
170 g i 400 g
Sposób przygotowania:
BISZKOPT: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu). Jaja ubij z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Wymieszaj mąkę tortową z mąką ziemniaczaną i przesiej do masy jajecznej. Mieszaj tylko do połączenia. Przelej masę na szeroką blaszkę (ok. 20/30 cm) i piecz 15 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmij z blaszki i odstaw do ostudzenia.
MUS MARCHEWKOWO-OWOCOWY: Żelatynę zalej 45 g zimnej wody i odstaw do lodówki do napęcznienia. Owoce i marchewkę zblenduj na gładką masę. Mus przelej do garnka i podgrzej do osiągnięcia 80 stopni. Zdejmij mus z palnika i dodaj żelatynę. Mieszaj do rozpuszczenia. Przestudzony mus przelej do formy silikonowej i umieść w zamrażarce na min. 8h (najlepiej całą noc).
KREM Z SALSEFII: Żelatynę zalej zimną wodą i włóż do lodówki do napęcznienia. Salsefię gotuj na małym ogniu z 170 g śmietanki ok. 10 minut. Zdejmij z palnika i zblenduj na gładką masę z żelatyną. Dodaj rozdrobnioną, białą czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia czekolady – jeśli czekolada nie chce się rozpuścić podgrzej delikatnie całą masę, uważaj, aby jej nie zagotować. 400 g śmietanki ubij na ¾ i wlej do niej przestudzoną masę czekoladową. Mieszaj wolno, do połączenia.
SKŁADANIE MONOPORCJI: Przygotuj formę (kwadraty 5×5 cm). Z biszkoptu wykrój kwadraty o wymiarach 5×5 cm, grubość biszkoptu ok. 8 mm. Do formy wlej krem z salsefii do ½ wysokości. W środku umieść zamrożony mus marchewkowo-owocowy. Uzupełnij formę kremem z salsefii, tak aby pozostawić miejsce na biszkopt. Połóż biszkopt na wierzchu, delikatnie dociśnij. Usuń ewentualny nadmiar musu i umieść formę w zamrażarce na min. 8 godzin (najlepiej całą noc). Zamrożone monoporcje udekoruj zamszem i ozdobami z masy cukrowej, następnie umieść je w lodówce do rozmrożenia.
Sposób podania:
Monoporcje z musem marchewkowo-owocowym i kremem z salsefii podawaj udekorowane zamszem cukierniczym i ozdobami z masy cukrowej.
Przepis: Julia Woźniak.
PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:
PODOBNE RECEPTURY:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację