Monoporcje z musem marchewkowo-owocowym i kremem z salsefii

Składniki

Jaja L

2 szt.

Cukier drobny

65 g

Cukier waniliowy

4 g

Mąka tortowa

45 g

Mąka ziemniaczana

10 g

Marchewka tarta pakowana próżniowo

200 g

Truskawka

140 g

Brzoskwinia

200 g

Maliny

60 g

Cukier

50 g

Żelatyna

16,5 g (mus) i 16 g (krem z salsefii)

Zimna woda

45 g (mus) i 45 g (krem z salsefii)

Salsefia Krojona MINUTE®

270 g

Biała czekolada

300 g

Śmietanka 30%

170 g i 400 g

Liczba porcji

12 porcji

Czas przygotowania

60 minut + 16 godzin

Składniki

Jaja L

2 szt.

Cukier drobny

65 g

Cukier waniliowy

4 g

Mąka tortowa

45 g

Mąka ziemniaczana

10 g

Marchewka tarta pakowana próżniowo

200 g

Truskawka

140 g

Brzoskwinia

200 g

Maliny

60 g

Cukier

50 g

Żelatyna

16,5 g (mus) i 16 g (krem z salsefii)

Zimna woda

45 g (mus) i 45 g (krem z salsefii)

Salsefia Krojona MINUTE®

270 g

Biała czekolada

300 g

Śmietanka 30%

170 g i 400 g

Sposób przygotowania:

BISZKOPT: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu). Jaja ubij z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Wymieszaj mąkę tortową z mąką ziemniaczaną i przesiej do masy jajecznej. Mieszaj tylko do połączenia. Przelej masę na szeroką blaszkę (ok. 20/30 cm) i piecz 15 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmij z blaszki i odstaw do ostudzenia.

MUS MARCHEWKOWO-OWOCOWY: Żelatynę zalej 45 g zimnej wody i odstaw do lodówki do napęcznienia. Owoce i marchewkę zblenduj na gładką masę. Mus przelej do garnka i podgrzej do osiągnięcia 80 stopni. Zdejmij mus z palnika i dodaj żelatynę. Mieszaj do rozpuszczenia. Przestudzony mus przelej do formy silikonowej i umieść w zamrażarce na min. 8h (najlepiej całą noc).

KREM Z SALSEFII: Żelatynę zalej zimną wodą i włóż do lodówki do napęcznienia. Salsefię gotuj na małym ogniu z 170 g śmietanki ok. 10 minut. Zdejmij z palnika i zblenduj na gładką masę z żelatyną. Dodaj rozdrobnioną, białą czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia czekolady – jeśli czekolada nie chce się rozpuścić podgrzej delikatnie całą masę, uważaj, aby jej nie zagotować. 400 g śmietanki ubij na ¾ i wlej do niej przestudzoną masę czekoladową. Mieszaj wolno, do połączenia.

SKŁADANIE MONOPORCJI: Przygotuj formę (kwadraty 5×5 cm). Z biszkoptu wykrój kwadraty o wymiarach 5×5 cm, grubość biszkoptu ok. 8 mm. Do formy wlej krem z salsefii do ½ wysokości. W środku umieść zamrożony mus marchewkowo-owocowy. Uzupełnij formę kremem z salsefii, tak aby pozostawić miejsce na biszkopt. Połóż biszkopt na wierzchu, delikatnie dociśnij. Usuń ewentualny nadmiar musu i umieść formę w zamrażarce na min. 8 godzin (najlepiej całą noc). Zamrożone monoporcje udekoruj zamszem i ozdobami z masy cukrowej, następnie umieść je w lodówce do rozmrożenia.

Sposób podania:

Monoporcje z musem marchewkowo-owocowym i kremem z salsefii podawaj udekorowane zamszem cukierniczym i ozdobami z masy cukrowej.

Przepis: Julia Woźniak.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

PODOBNE RECEPTURY:

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację