Monoporcje z musem z salsefii i białej czekolady

Składniki

Jaja L

2 szt.

Cukier drobny

65 g

Cukier waniliowy

4 g

Mąka tortowa

45 g

Mąka ziemniaczana

570 g

Salsefia Krojona MINUTE®

270 g

Biała czekolada

300 g

Śmietanka 30%

570 g

Żelatyna

16 g (do musu z salsefii) oraz 4,5 g (do żelki malinowej)

Zimna woda

45 g (do musu z salsefii) oraz 20 g (do żelki malinowej)

Puree z malin

200 g

Sok z cytryny

10 g

Cukier

20 g

Do dekoracji

zamsz cukierniczy, syrop glukozowy

Dodatkowo

forma silikonowa do żelki malinowej

Liczba porcji

12

Czas przygotowania

Składniki

Jaja L

2 szt.

Cukier drobny

65 g

Cukier waniliowy

4 g

Mąka tortowa

45 g

Mąka ziemniaczana

570 g

Salsefia Krojona MINUTE®

270 g

Biała czekolada

300 g

Śmietanka 30%

570 g

Żelatyna

16 g (do musu z salsefii) oraz 4,5 g (do żelki malinowej)

Zimna woda

45 g (do musu z salsefii) oraz 20 g (do żelki malinowej)

Puree z malin

200 g

Sok z cytryny

10 g

Cukier

20 g

Do dekoracji

zamsz cukierniczy, syrop glukozowy

Dodatkowo

forma silikonowa do żelki malinowej

Sposób przygotowania:

Biszkopt: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu). Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Wymieszać mąkę tortową z mąką ziemniaczaną i przesiać do masy jajecznej. Mieszać tylko do połączenia. Przelać masę na szeroką blaszkę (ok. 20/30 cm) i piec przez 15 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z blaszki i odstawić do ostudzenia. Z biszkoptu wyciąć kształty odpowiadające formie silikonowej.

Mus z salsefii: Żelatynę zalać zimną wodą i włożyć do lodówki do napęcznienia. Salsefię gotować na małym ogniu ze 170 g śmietanki ok. 10 minut. Zdjąć z palnika i zblendować na gładką masę z żelatyną. Dodać rozdrobnioną, białą czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady – jeśli czekolada z trudem się rozpuszcza, podgrzać delikatnie całą masę, tak aby jej nie zagotować. Następnie 400 g śmietanki ubić na ¾ i dodać do śmietanki przestudzoną masę czekoladową. Powoli mieszać do połączenia.

Żelka malinowa: Puree z malin, sok z cytryny i cukier podgrzać do osiągnięcia 80 stopni. Zdjąć mus z palnika i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia. Przestudzony mus przelać do formy silikonowej i umieścić w zamrażarce na min. 8 h (najlepiej całą noc).

Do formy silikonowej wlać mus z salsefii do 1/2 wysokości, umieścić zmrożoną żelkę malinową oraz biszkopt. Uzupełnić musem z salsefii i włożyć do zamrażalnika na całą noc.

Autor przepisu: Julia Woźniak.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację