
Monoporcje z musem z salsefii i białej czekolady
Liczba porcji
12
Czas przygotowania
Składniki
Jaja L
2 szt.
Cukier drobny
65 g
Cukier waniliowy
4 g
Mąka tortowa
45 g
Mąka ziemniaczana
570 g
Salsefia Krojona MINUTE®
270 g
Biała czekolada
300 g
Śmietanka 30%
570 g
Żelatyna
16 g (do musu z salsefii) oraz 4,5 g (do żelki malinowej)
Zimna woda
45 g (do musu z salsefii) oraz 20 g (do żelki malinowej)
Puree z malin
200 g
Sok z cytryny
10 g
Cukier
20 g
Do dekoracji
zamsz cukierniczy, syrop glukozowy
Dodatkowo
forma silikonowa do żelki malinowej
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu). Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Wymieszać mąkę tortową z mąką ziemniaczaną i przesiać do masy jajecznej. Mieszać tylko do połączenia. Przelać masę na szeroką blaszkę (ok. 20/30 cm) i piec przez 15 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z blaszki i odstawić do ostudzenia. Z biszkoptu wyciąć kształty odpowiadające formie silikonowej.
Mus z salsefii: Żelatynę zalać zimną wodą i włożyć do lodówki do napęcznienia. Salsefię gotować na małym ogniu ze 170 g śmietanki ok. 10 minut. Zdjąć z palnika i zblendować na gładką masę z żelatyną. Dodać rozdrobnioną, białą czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady – jeśli czekolada z trudem się rozpuszcza, podgrzać delikatnie całą masę, tak aby jej nie zagotować. Następnie 400 g śmietanki ubić na ¾ i dodać do śmietanki przestudzoną masę czekoladową. Powoli mieszać do połączenia.
Żelka malinowa: Puree z malin, sok z cytryny i cukier podgrzać do osiągnięcia 80 stopni. Zdjąć mus z palnika i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia. Przestudzony mus przelać do formy silikonowej i umieścić w zamrażarce na min. 8 h (najlepiej całą noc).
Do formy silikonowej wlać mus z salsefii do 1/2 wysokości, umieścić zmrożoną żelkę malinową oraz biszkopt. Uzupełnić musem z salsefii i włożyć do zamrażalnika na całą noc.
Autor przepisu: Julia Woźniak.
PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:
PODOBNE RECEPTURY:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację