
Mus z batatów z żelką truskawkową
Liczba porcji
12
Czas przygotowania
Składniki
Jaja L
2 szt.
Cukier drobny
65 g
Cukier waniliowy
4 g
Mąka tortowa
45 g
Mąka ziemniaczana
10 g
Puree z truskawki
200 g
Żelatyna
4,5 g (do żelki) oraz 15 g (do musu)
Sok z cytryny
10 g
Cukier
20 g
Zimna woda
20 g (do żelki) oraz 45 g (do musu)
Puree z batatów 100% warzyw
270 g
Czekolada gorzka
200 g
Śmietanka 30%
170 g + 400 g
Do dekoracji
zamsz w sprayu, suszone kwiaty jadalne
Dodatkowo
forma silikonowa do żelki truskawkowej (półkule o średnicy 2,5 cm)
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Rozgrzać piekarnik do 180°C (bez termoobiegu). Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Wymieszać mąkę tortową z mąką ziemniaczaną i przesiać do masy jajecznej. Mieszać tylko do połączenia. Przelać masę na szeroką blaszkę (ok. 20/30 cm) i piec przez 15 minut do
suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z blaszki i odstawić do ostudzenia.
Żelka truskawkowa: Żelatynę zalać 20 g zimnej wody i odstawić do lodówki do napęcznienia. Puree z truskawek, sok z cytryny i cukier podgrzać do osiągnięcia 80°C. Zdjąć mus z palnika i dodać żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia. Przestudzony mus przelać do formy silikonowej i umieścić w zamrażarce na min. 8 godzin (najlepiej całą noc).
Mus z batatów: Żelatynę zalać zimną wodą i włożyć do lodówki do napęcznienia. Puree z batatów gotować na małym ogniu z 170 g śmietanki ok. 10 minut. Zdjąć z palnika i zblendować na gładką masę z żelatyną. Dodać rozdrobnioną, gorzką czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady – jeśli czekolada z trudem się rozpuszcza, podgrzać delikatnie całą masę, tak aby jej nie zagotować. 400 g śmietanki ubić na ¾ i wlać do niej przestudzoną masę czekoladową. Powoli mieszać do połączenia.
Przygotować formę (walec o średnicy 5,5 cm). Z biszkoptu wykroić koła o średnicy 5,5 cm, grubość biszkoptu ok. 8 mm. Do formy wlać mus z batatów do ½ wysokości. W środku umieścić zamrożoną żelkę truskawkową. Uzupełnić formę musem z batatów, tak aby pozostało miejsce na biszkopt. Położyć biszkopt na wierzchu, delikatnie docisnąć. Usunąć ewentualny nadmiar musu i umieścić formę w zamrażarce na min. 8 godzin (najlepiej całą noc). Zamrożone monoporcje udekorować zamszem i suszonymi kwiatami, następnie umieścić je w lodówce do rozmrożenia.
PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację