Mus z batatów z żelką truskawkową

Składniki

Jaja L

2 szt.

Cukier drobny

65 g

Cukier waniliowy

4 g

Mąka tortowa

45 g

Mąka ziemniaczana

10 g

Puree z truskawki

200 g

Żelatyna

4,5 g (do żelki) oraz 15 g (do musu)

Sok z cytryny

10 g

Cukier

20 g

Zimna woda

20 g (do żelki) oraz 45 g (do musu)

Puree z batatów 100% warzyw

270 g

Czekolada gorzka

200 g

Śmietanka 30%

170 g + 400 g

Do dekoracji

zamsz w sprayu, suszone kwiaty jadalne

Dodatkowo

forma silikonowa do żelki truskawkowej (półkule o średnicy 2,5 cm)

Liczba porcji

12

Czas przygotowania

Składniki

Jaja L

2 szt.

Cukier drobny

65 g

Cukier waniliowy

4 g

Mąka tortowa

45 g

Mąka ziemniaczana

10 g

Puree z truskawki

200 g

Żelatyna

4,5 g (do żelki) oraz 15 g (do musu)

Sok z cytryny

10 g

Cukier

20 g

Zimna woda

20 g (do żelki) oraz 45 g (do musu)

Puree z batatów 100% warzyw

270 g

Czekolada gorzka

200 g

Śmietanka 30%

170 g + 400 g

Do dekoracji

zamsz w sprayu, suszone kwiaty jadalne

Dodatkowo

forma silikonowa do żelki truskawkowej (półkule o średnicy 2,5 cm)

Sposób przygotowania:

Biszkopt: Rozgrzać piekarnik do 180°C (bez termoobiegu). Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Wymieszać mąkę tortową z mąką ziemniaczaną i przesiać do masy jajecznej. Mieszać tylko do połączenia. Przelać masę na szeroką blaszkę (ok. 20/30 cm) i piec przez 15 minut do
suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z blaszki i odstawić do ostudzenia.

Żelka truskawkowa: Żelatynę zalać 20 g zimnej wody i odstawić do lodówki do napęcznienia. Puree z truskawek, sok z cytryny i cukier podgrzać do osiągnięcia 80°C. Zdjąć mus z palnika i dodać żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia. Przestudzony mus przelać do formy silikonowej i umieścić w zamrażarce na min. 8 godzin (najlepiej całą noc).

Mus z batatów: Żelatynę zalać zimną wodą i włożyć do lodówki do napęcznienia. Puree z batatów gotować na małym ogniu z 170 g śmietanki ok. 10 minut. Zdjąć z palnika i zblendować na gładką masę z żelatyną. Dodać rozdrobnioną, gorzką czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady – jeśli czekolada z trudem się rozpuszcza, podgrzać delikatnie całą masę, tak aby jej nie zagotować. 400 g śmietanki ubić na ¾ i wlać do niej przestudzoną masę czekoladową. Powoli mieszać do połączenia.

Przygotować formę (walec o średnicy 5,5 cm). Z biszkoptu wykroić koła o średnicy 5,5 cm, grubość biszkoptu ok. 8 mm. Do formy wlać mus z batatów do ½ wysokości. W środku umieścić zamrożoną żelkę truskawkową. Uzupełnić formę musem z batatów, tak aby pozostało miejsce na biszkopt. Położyć biszkopt na wierzchu, delikatnie docisnąć. Usunąć ewentualny nadmiar musu i umieścić formę w zamrażarce na min. 8 godzin (najlepiej całą noc). Zamrożone monoporcje udekorować zamszem i suszonymi kwiatami, następnie umieścić je w lodówce do rozmrożenia.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację