Ostre sushi z chrupiącym awokado
Liczba porcji
10 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Składniki
Pepitki z czerwonej soczewicy & marchewki
400 g
Ocet ryżowy
150 ml
Cukier
60 g
Nori
10 sztuk
Awokado
4 sztuki
Mąka
4 łyżki
Jajka
2 sztuki
Mleko
50 ml
Panko
300 g
Majonez
4 łyżki
Kolendra świeża
do smaku
Sposób przygotowania:
Każdą sztukę awokado pokroić na 8 części (w kształcie łódek). Obtoczyć je w mące wymieszanej z solą i pieprzem. Zanurzyć w mleku wymieszanym z jajkiem i panierować w panko.
Smażyć na gorącym oleju (180°C) przez 3 minuty do czasu uzyskania złotego koloru, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze.
Pepitki gotować 8 minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Zachować proporcje 5:1. Następnie wylać wodę, ale nie płukać. Połączyć cukier z octem i wymieszać z przygotowanymi wcześniej Pepitkami. Odstawić do ostygnięcia.
Umieścić kawałek nori na bambusowej macie. Zwilżyć wodą. Następnie rozłożyć ok 75 – 80 g wcześniej przygotowanych Pepitek na 3/4 powierzchni. Majonez połączyć z sosem sriracha i świeżą kolendrą.
Posmarować nim rozłożone na nori Pepitki. Rozłożyć chrupiące awokado.
Sposób podania:
Zwinąć matą w okrągłe rolki, a następnie pokroić na porcje.
PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację