Pierożki z batatami i pietruszką
Liczba porcji
10 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Składniki
Duet grillowanej papryki w paskach Service+
100 g
Bataty
150 g
Pietruszka
150 g
Ciasto filo
3 płaty
Cebula biała
1 sztuka
Czosnek
2 ząbki
Papryka peperoni
5 sztuk
Tymianek świeży
1 gałązka
Oliwa z oliwek
10 ml
Ser feta
130 g
Czarnuszka
10 g
Chimichurri
50 g
Kolendra świeża
50 g
Masło
do posmarowania
Sól, pieprz
do smaku
Sposób przygotowania:
Każdy płat ciasta filo posmarować roztopionym, ale ostudzonym masłem i pokroić w paski o szerokości 5 cm.
Na oliwie podsmażyć wcześniej rozmrożoną mieszankę batatów i pietruszki, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, peperoni, świeży otarty tymianek. Po usmażeniu rozgnieść wszystko widelcem, dodać ser feta, sól, pieprz, kolendrę i wymieszać.
Na paski ciasta filo nałożyć farsz i zawinąć w kształcie trójkąta do końca ciasta.
Na blachę położyć pergamin i ułożyć pierożki, tak aby się nie stykały. Następnie posmarować je masłem, posypać czarnuszką i piec w temperaturze 200⁰C do zarumienienia przez ok 8-10 minut.
Paprykę rozmrozić i podgrzać na suchej patelni.
Sposób podania:
Kilka pierożków rozłożyć na talerzu i udekorować papryczką peperoni oraz kolendrą. Podawać z sosem chimichurri i podsmażoną papryką.
PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację