Ratatouille & polenta
Liczba porcji
10 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Składniki
Mieszanka Warzywna "Ratatouille"
1600 g
Ugotowana polenta
1000 g
Oliwa z oliwek
100 g
Mikro zioła
do dekoracji
Filet z barweny
1500 g
Białka jajek
6 sztuk
Płynna śmietanka
855 g
Kwiat cukinii
10 sztuk
Sól
do smaku
Pieprz
do smaku
Sposób przygotowania:
Przygotować farsz z barweny mieszając wszystkie składniki. Odstawić w chłodne miejsce.
Kwiaty cukinii zblanszować i schłodzić, następnie faszerować je przygotowanym farszem za pomocą rękawa. Każdy kwiat owinąć folią spożywczą, aby nadać podłużny kształt. Następnie odwinąć i piec w piecu parowym w temperaturze 100 stopni C przez 20 minut.
Podgrzać polentę, dodać oliwę z oliwek, skorygować smak, a następnie przełożyć do foremek w kształcie sztabki złota. Przechowywać w chłodnym miejscu. Przed podaniem polentę podsmażyć z dodatkiem tłuszczu.
Mieszankę Ratatouille przygotować w piecu konwekcyjno-parowym (temp. wyjściowa produktu -18°C: piec 10 min. w temp. 98°C w GN pod przykryciem) lub na patelni (temp. wyjściowa produktu -18°C: smażyć 10 min. z dodatkiem tłuszczu) do uzyskania temp. min. 70°C wewnątrz produktu.
Sposób podania:
Na talerz wyłożyć ciepłą polentę, polać mieszanką Ratatouille i posypać mikro ziołami. Kwiat cukinii przekroić wzdłuż i ułożyć na talerzu obok polenty. Kwiaty cukinii można lekko podsmażyć, aby nadać daniu chrupkości.
PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację