Risotto z zielonymi szparagami

Składniki

Szparagi zielone

4 szt.

Ryż arborio

100 g

Ser ementaler

40 g

Parmezan tarty

10 g

Masło

40 g

Cebula

1 mała

Białe wino

10 ml, wytrawne

Bulion warzywny

ilość do uzyskania właściwej konsystencji risotto

Sól

do smaku

Pieprz

do smaku

Liczba porcji

2

Czas przygotowania

40 minut

Składniki

Szparagi zielone

4 szt.

Ryż arborio

100 g

Ser ementaler

40 g

Parmezan tarty

10 g

Masło

40 g

Cebula

1 mała

Białe wino

10 ml, wytrawne

Bulion warzywny

ilość do uzyskania właściwej konsystencji risotto

Sól

do smaku

Pieprz

do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno pokroić, zeszklić na 1/3 przewidzianego masła, dodać ryż i mieszając łyżką dobrze wyprażyć, ale nie rumienić. Gorący ryż skropić białym winem. Szparagi gotować przez 2-3 minuty we wrzątku na chrupiąco i dolne ich części pokroić w cienkie plastry. Główki zostawić. Do przygotowanego ryżu dodać 1/3 pokrojonych szparagów i zalać wywarem tak, by przykrył ryż na ok. 1 cm ponad jego powierzchnię. Dodawać sukcesywnie wywar w niewielkich ilościach, ciągle mieszając. Dodać resztę pociętych szparagów, żółty ser i parmezan. Podgrzewać i mieszać, aż do rozpuszczenia się sera, następnie zestawić z ognia, dodać zimne masło i intensywnie mieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji potrawy.

Sposób podania:

Przed podaniem doprawić solą i grubo mielonym pieprzem do smaku. Udekorować talerz dwoma główkami szparagów.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Szparagi Zielone

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację