Risotto z zielonymi szparagami
Liczba porcji
2
Czas przygotowania
40 minut
Składniki
Szparagi zielone
4 szt.
Ryż arborio
100 g
Ser ementaler
40 g
Parmezan tarty
10 g
Masło
40 g
Cebula
1 mała
Białe wino
10 ml, wytrawne
Bulion warzywny
ilość do uzyskania właściwej konsystencji risotto
Sól
do smaku
Pieprz
do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na 1/3 przewidzianego masła, dodać ryż i mieszając łyżką dobrze wyprażyć, ale nie rumienić. Gorący ryż skropić białym winem. Szparagi gotować przez 2-3 minuty we wrzątku na chrupiąco i dolne ich części pokroić w cienkie plastry. Główki zostawić. Do przygotowanego ryżu dodać 1/3 pokrojonych szparagów i zalać wywarem tak, by przykrył ryż na ok. 1 cm ponad jego powierzchnię. Dodawać sukcesywnie wywar w niewielkich ilościach, ciągle mieszając. Dodać resztę pociętych szparagów, żółty ser i parmezan. Podgrzewać i mieszać, aż do rozpuszczenia się sera, następnie zestawić z ognia, dodać zimne masło i intensywnie mieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji potrawy.
Sposób podania:
Przed podaniem doprawić solą i grubo mielonym pieprzem do smaku. Udekorować talerz dwoma główkami szparagów.
PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:
PODOBNE RECEPTURY:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację