Sandacz panierowany w Brunoise
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
30 minut
Składniki
Brunoise kalafior
200 g
Filet z sandacza
4 szt. po 150 g
Cieciorka pakowana próżniowo
300 g
Buraczki w kostkach pakowane próżniowo
300 g
Soczewica pakowana próżniowo
250 g
Fenkuł
60 g
Pomarańcze
150 g
Masło klarowane
1 szt.
Oliwa cytrynowa
120 g
Sól morska
do smaku
Pieprz kolorowy świeżo mielony
do smaku
Cukier trzcinowy
do smaku
Natka pietruszki
do smaku
Ocet jabłkowy
do smaku
Świeża mięta
do smaku
Orzechy włoskie
do smaku
Orzechy laskowe
według uznania
Sposób przygotowania:
Sandacza marynować krótko w oliwie cytrynowej, soli i grubo mielonym kolorowym pieprzu.
Fenkuł pokroić w cienką słomkę, wyfiletować pomarańcze, zachowując sok. Wymieszać wszystko, doprawiając solą, cukrem, oliwą cytrynową i odrobiną octu jabłkowego na zasadzie piklowanej sałatki.
Na łyżce masła zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać odsączoną cieciorkę i soczewicę, na końcu buraki wraz z sosem, dodać ocet według uznania – ryby lubią kwaśne dodatki – zbalansować całość cukrem, dusić jeszcze chwilę, aby odparować płyn.
Sandacza usmażyć na maśle, pod koniec dodać Brunoise Kalafior, nakładając go od strony mięsa. Filety położyć na pergamin kalafiorową panierką do góry, piec w piecu ok. 8 min w 200°C, aby uzyskać chrupkość.
Sposób podania:
Wcześniej przygotowane warzywa ułożyć na talerzu, przykryć to gorącymi filetami rybnymi i dodać orzeźwiającą sałatkę z fenkułu, posypać pokrojonymi listkami mięty. Do Brunoise jako panierki można dodać orzechy włoskie lub laskowe w celu podkreślenia smaku.
Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Mariusza Jamroszczyka.
PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację