Sandacz panierowany w Brunoise

Składniki

Brunoise kalafior

200 g

Filet z sandacza

4 szt. po 150 g

Cieciorka pakowana próżniowo

300 g

Buraczki w kostkach pakowane próżniowo

300 g

Soczewica pakowana próżniowo

250 g

Fenkuł

60 g

Pomarańcze

150 g

Masło klarowane

1 szt.

Oliwa cytrynowa

120 g

Sól morska

do smaku

Pieprz kolorowy świeżo mielony

do smaku

Cukier trzcinowy

do smaku

Natka pietruszki

do smaku

Ocet jabłkowy

do smaku

Świeża mięta

do smaku

Orzechy włoskie

do smaku

Orzechy laskowe

według uznania

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

30 minut

Składniki

Brunoise kalafior

200 g

Filet z sandacza

4 szt. po 150 g

Cieciorka pakowana próżniowo

300 g

Buraczki w kostkach pakowane próżniowo

300 g

Soczewica pakowana próżniowo

250 g

Fenkuł

60 g

Pomarańcze

150 g

Masło klarowane

1 szt.

Oliwa cytrynowa

120 g

Sól morska

do smaku

Pieprz kolorowy świeżo mielony

do smaku

Cukier trzcinowy

do smaku

Natka pietruszki

do smaku

Ocet jabłkowy

do smaku

Świeża mięta

do smaku

Orzechy włoskie

do smaku

Orzechy laskowe

według uznania

Sposób przygotowania:

Sandacza marynować krótko w oliwie cytrynowej, soli i grubo mielonym kolorowym pieprzu.

Fenkuł pokroić w cienką słomkę, wyfiletować pomarańcze, zachowując sok. Wymieszać wszystko, doprawiając solą, cukrem, oliwą cytrynową i odrobiną octu jabłkowego na zasadzie piklowanej sałatki.

Na łyżce masła zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać odsączoną cieciorkę i soczewicę, na końcu buraki wraz z sosem, dodać ocet według uznania – ryby lubią kwaśne dodatki – zbalansować całość cukrem, dusić jeszcze chwilę, aby odparować płyn.

Sandacza usmażyć na maśle, pod koniec dodać Brunoise Kalafior, nakładając go od strony mięsa. Filety położyć na pergamin kalafiorową panierką do góry, piec w piecu ok. 8 min w 200°C, aby uzyskać chrupkość.

Sposób podania:

Wcześniej przygotowane warzywa ułożyć na talerzu, przykryć to gorącymi filetami rybnymi i dodać orzeźwiającą sałatkę z fenkułu, posypać pokrojonymi listkami mięty. Do Brunoise jako panierki można dodać orzechy włoskie lub laskowe w celu podkreślenia smaku.

Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Mariusza Jamroszczyka.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Brunoise kalafior

BURACZKI CZERWONE W KOSTKACH PAK. PRÓŻNIOWO

Cieciorka pakowana próżniowo

Soczewica pakowana próżniowo

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację