Spring rolls z kremem marchewkowym

Składniki

Włoszczyzna w paskach

700 g

Puree z marchewki 100% warzyw

200 g

Woda

200 ml

Cukier

200 g

Ocet

200 ml

Olej z chili

1 łyżeczka

Czosnek świeżo wyciskany

4 g

Imbir świeżo tarty

4 g

Trawa cytrynowa świeżo tarta

4 g

Por (biała część)

100 g

Ziarna sezamu

30 g

Czerwona pasta miso

15 g

Olej sezamowy

20 ml

Papier ryżowy

10 sztuk

Awokado

200 g

Świeża kolendra

10 gałązek

Świeży szczypiorek

10 gałązek

Sól

do smaku

Liczba porcji

10 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Składniki

Włoszczyzna w paskach

700 g

Puree z marchewki 100% warzyw

200 g

Woda

200 ml

Cukier

200 g

Ocet

200 ml

Olej z chili

1 łyżeczka

Czosnek świeżo wyciskany

4 g

Imbir świeżo tarty

4 g

Trawa cytrynowa świeżo tarta

4 g

Por (biała część)

100 g

Ziarna sezamu

30 g

Czerwona pasta miso

15 g

Olej sezamowy

20 ml

Papier ryżowy

10 sztuk

Awokado

200 g

Świeża kolendra

10 gałązek

Świeży szczypiorek

10 gałązek

Sól

do smaku

Sposób przygotowania:

Rozmrozić Puree z marchewki. Włoszczyznę podgrzać w piecu parowym: 3 minuty w temp. 120 st C z 20% pary. Schłodzić.

Wodę zagotować z cukrem i octem. Gdy cukier rozpuści się całkowicie, dodać olej chili, czosnek, imbir i trawę cytrynową. Tak przygotowany wywar dodać do warzyw i marynować je całą noc. Pora pokroić w julienne (słupki 7 cm długości). Ziarna sezamu uprażyć.

Puree z marchewki wymieszać dokładnie z pastą miso i solą. Można zblendować, aby uzyskać gładką masę. Podgrzać w piecu parowym przez 3 minuty w temp. 120 C z 20% pary. Następnie schłodzić i przełożyć do rękawa cukierniczego.

Marynowane warzywa odcedzić i odcisnąć, aby pozbyć się jak najwięcej płynu przed ułożeniem ich na papierze ryżowym. Na koniec dodać olej sezamowy i ziarna sezamu. Papier ryżowy moczyć jeden kawałek po drugim w zimnej wodzie. Gdy tylko stanie się elastyczny i przezroczysty, ułożyć go na wilgotnej ściereczce. Na każdym kawałku papieru ryżowego ułożyć 70 g warzyw, 10 g pora i 20 g awokado pokrojonego w drobną kostkę. Zagiąć brzegi papieru do wewnątrz, a następnie zrolować. Każdą rolkę przeciąć na pół.

Sposób podania:

Rolki ułożyć na talerzu, talerz udekorować kropkami masy marchewkowej. Na wierzchu ułożyć gałązki szczypiorku i kolendry.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Włoszczyzna w paskach

Puree z marchewki 100% warzyw

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację