Spring rolls z kremem marchewkowym
Liczba porcji
10 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Składniki
Włoszczyzna w paskach
700 g
Puree z marchewki 100% warzyw
200 g
Woda
200 ml
Cukier
200 g
Ocet
200 ml
Olej z chili
1 łyżeczka
Czosnek świeżo wyciskany
4 g
Imbir świeżo tarty
4 g
Trawa cytrynowa świeżo tarta
4 g
Por (biała część)
100 g
Ziarna sezamu
30 g
Czerwona pasta miso
15 g
Olej sezamowy
20 ml
Papier ryżowy
10 sztuk
Awokado
200 g
Świeża kolendra
10 gałązek
Świeży szczypiorek
10 gałązek
Sól
do smaku
Sposób przygotowania:
Rozmrozić Puree z marchewki. Włoszczyznę podgrzać w piecu parowym: 3 minuty w temp. 120 st C z 20% pary. Schłodzić.
Wodę zagotować z cukrem i octem. Gdy cukier rozpuści się całkowicie, dodać olej chili, czosnek, imbir i trawę cytrynową. Tak przygotowany wywar dodać do warzyw i marynować je całą noc. Pora pokroić w julienne (słupki 7 cm długości). Ziarna sezamu uprażyć.
Puree z marchewki wymieszać dokładnie z pastą miso i solą. Można zblendować, aby uzyskać gładką masę. Podgrzać w piecu parowym przez 3 minuty w temp. 120 C z 20% pary. Następnie schłodzić i przełożyć do rękawa cukierniczego.
Marynowane warzywa odcedzić i odcisnąć, aby pozbyć się jak najwięcej płynu przed ułożeniem ich na papierze ryżowym. Na koniec dodać olej sezamowy i ziarna sezamu. Papier ryżowy moczyć jeden kawałek po drugim w zimnej wodzie. Gdy tylko stanie się elastyczny i przezroczysty, ułożyć go na wilgotnej ściereczce. Na każdym kawałku papieru ryżowego ułożyć 70 g warzyw, 10 g pora i 20 g awokado pokrojonego w drobną kostkę. Zagiąć brzegi papieru do wewnątrz, a następnie zrolować. Każdą rolkę przeciąć na pół.
Sposób podania:
Rolki ułożyć na talerzu, talerz udekorować kropkami masy marchewkowej. Na wierzchu ułożyć gałązki szczypiorku i kolendry.
PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację