Szpinak zapiekany z pieczarkami

Składniki

Pieczarki krojone w zalewie

500 g

Szpinak w liściach

800 g

Szalotka świeżo posiekana

2 sztuki

Szynka parmeńska

4 plastry

Koniak

2 łyżki

Sok z cytryny

1/2 cytryny

Masło

2 łyżki do sosu + według uznania do smażenia

Sól, pieprz

do smaku

Mleko 3,2%

300 ml

Mąka bezglutenowa

2 łyżki

Gałka muszkatołowa

do smaku

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

30 minut

Składniki

Pieczarki krojone w zalewie

500 g

Szpinak w liściach

800 g

Szalotka świeżo posiekana

2 sztuki

Szynka parmeńska

4 plastry

Koniak

2 łyżki

Sok z cytryny

1/2 cytryny

Masło

2 łyżki do sosu + według uznania do smażenia

Sól, pieprz

do smaku

Mleko 3,2%

300 ml

Mąka bezglutenowa

2 łyżki

Gałka muszkatołowa

do smaku

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Do naczynia przełożyć pieczarki i skropić je sokiem z cytryny. Rozpuścić w garnku masło, dodać szpinak i przez chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem, na koniec odsączyć z wody.

Na patelni rozpuścić masło, zeszklić szalotkę, dodać szynkę, pieczarki i smażyć jeszcze parę minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać 2 łyżki koniaku i na chwilę podpalić.

SOS: w rondlu rozpuścić masło, dodawać powoli mąkę, aby otrzymać jednolity sos. Cały czas mieszając, dodać mleko, gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Wszystko mieszać do otrzymania sosu. Na koniec dodać śmietanę. Nasmarować naczynie żaroodporne, przełożyć do niego pieczarki i szpinak, na wierzch wylać sos i zetrzeć ser. Wstawić do piekarnika (funkcja grill) i zapiekać parę minut.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Pieczarki krojone w zalewie [puszka]

Szpinak w Liściach

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację