Szpinak zapiekany z pieczarkami
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
30 minut
Składniki
Pieczarki krojone w zalewie
500 g
Szpinak w liściach
800 g
Szalotka świeżo posiekana
2 sztuki
Szynka parmeńska
4 plastry
Koniak
2 łyżki
Sok z cytryny
1/2 cytryny
Masło
2 łyżki do sosu + według uznania do smażenia
Sól, pieprz
do smaku
Mleko 3,2%
300 ml
Mąka bezglutenowa
2 łyżki
Gałka muszkatołowa
do smaku
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Do naczynia przełożyć pieczarki i skropić je sokiem z cytryny. Rozpuścić w garnku masło, dodać szpinak i przez chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem, na koniec odsączyć z wody.
Na patelni rozpuścić masło, zeszklić szalotkę, dodać szynkę, pieczarki i smażyć jeszcze parę minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać 2 łyżki koniaku i na chwilę podpalić.
SOS: w rondlu rozpuścić masło, dodawać powoli mąkę, aby otrzymać jednolity sos. Cały czas mieszając, dodać mleko, gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Wszystko mieszać do otrzymania sosu. Na koniec dodać śmietanę. Nasmarować naczynie żaroodporne, przełożyć do niego pieczarki i szpinak, na wierzch wylać sos i zetrzeć ser. Wstawić do piekarnika (funkcja grill) i zapiekać parę minut.
PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację