Szpinakowe cakesicles

Składniki

Szpinak w liściach

450 g

Olej

130 g (ciasto szpinakowe) i 15 g (polewa)

Jaja M

4

Cukier

170 g

Cukier waniliowy

10 g

Mąka

300 g

Soda oczyszczona

5 g

Serek śmietankowy

250 g

Biała czekolada

100 g

Maliny

opcjonalnie

Czekolada gorzka

200 g

Liczba porcji

12 sztuk

Czas przygotowania

60 minut + 6 godzin

Składniki

Szpinak w liściach

450 g

Olej

130 g (ciasto szpinakowe) i 15 g (polewa)

Jaja M

4

Cukier

170 g

Cukier waniliowy

10 g

Mąka

300 g

Soda oczyszczona

5 g

Serek śmietankowy

250 g

Biała czekolada

100 g

Maliny

opcjonalnie

Czekolada gorzka

200 g

Sposób przygotowania:

CIASTO SZPINAKOWE: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Szpinak odciśnij z nadmiaru wody i zblenduj na gładką masę z olejem. Całe jaja ubijaj z cukrem i cukrem waniliowym ok. 8 minut. Gdy masa jajeczna osiągnie jasny kolor zmniejsz obroty miksera i powoli wlewaj emulsję ze szpinaku i oleju. Wyłącz mikser, do powstałej masy przesiej mąkę z sodą i wymieszaj szpatułą tylko do połączenia składników. Przelej ciasto do formy i piecz 40 minut (do suchego patyczka).

CAKESICLES: Schłodzone ciasto szpinakowe rozdrobnij i umieść w misie miksera, dodaj serek śmietankowy. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do ciasta (opcjonalnie dodaj maliny). Miksuj mieszadłem typu K do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe ciasto przełóż do foremek silikonowych, umieść drewniany patyczek i włóż do zamrażarki na min. 4 godziny.

POLEWA: Rozpuść czekoladę z olejem w kąpieli wodnej. Przelej czekoladę do wysokiej szklanki tak, aby swobodnie zanurzyć w niej cakesicles. Zmrożone cakesicles zanurzaj w szklance, poczekaj aż nadmiar czekolady spłynie i odłóż na deskę owiniętą folią stretch. Gotowe cakesicles włóż ponownie do zamrażarki na 2h. Wyjmij cakesicles z zamrażarki i udekoruj zamszem w sprayu oraz ozdobami cukrowymi.

Sposób podania:

Ułożyć na talerzu i udekorować patyczki kokardką.

Przepis: Julia Woźniak.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Szpinak w Liściach

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację