Tarta z marchewki ze śliwkami
Liczba porcji
8 porcji
Czas przygotowania
40 minut
Składniki
Masło
90 g
Cukier puder
60 g
Mąka migdałowa
140 g
Mąka pszenna typ 500
180 g
Żółtko
2 szt.
Masło migdałowe
100 g
Cukier trzcinowy
100 g
Cynamon
szczypta
Śliwka węgierka
1500 g
Brunoise duet marchewki
320 g
Główka goździka
4 szt.
Masło klarowane
1 łyżka
Miód
1 łyżka
Białko z jajek
2 szt.
Śmietana 12%
8 łyżek
Orzechy mielone
do dekoracji
Sposób przygotowania:
CIASTO: Wszystkie składniki ciasta wyrobić dokładnie na stolnicy do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto rozłożyć w okrągłej tortownicy (średnica 24 cm) i odstawić do zamrażarki na 10 minut. Następnie piec w piekarniku w temp 1800C przez 12 minut.
KREM MIGDAŁOWY: Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy i przełożyć na upieczony spód ciasta. Ponownie włożyć całość do piekarnika i piec przez kolejne 4 minuty w temperaturze 1800C.
ŚLIWKI: Śliwki karmelizować na maśle klarowanym z odrobiną cynamonu i goździków. Następnie wyłożyć je na upieczoną masę. Brunoise Duet Marchewki skarmelizować z miodem, dodać białka i wylać na masę, piec przez 2 minuty w temperaturze 1800C.
Sposób podania:
Przygotowaną tartę wystudzić, pokroić na porcje, posypać kawałkami orzechów i podawać ze śmietaną.
Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Sebastiana Cichego.
PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację