Tartaletka dyniowa

Składniki

Masło

200 g (brownie), 100 g (ciasto kruche)

Czekolada gorzka

300 g (brownie)

Jaja M

4 szt. (brownie), 1 szt. (ciasto kruche)

Mąka

140 g (brownie), 230 g (ciasto kruche)

Cukier

80 g (brownie), 120 g (glazura lustrzana)

Buraczki w kostkach pakowane próżniowo

200 g

Soda oczyszczona

4 g

Kakao

30 g

Mąka migdałowa

40 g

Sól

szczypta

Cukier puder

80 g (ciasto kruche)

Puree z dyni 100% warzyw

270 g

Biała czekolada

300 g (mus dyniowy), 80 g posiekanej czekolady (glazura lustrzana)

Śmietanka 30%

570 g (mus dyniowy)

Żelatyna

16 g (mus dyniowy), 8 g (glazura lustrzana)

Zimna woda

45 g

Śmietanka 36%

100 ml

Woda

85 g

Pomarańczowy barwnik spożywczy

1 szt.

Liczba porcji

10

Czas przygotowania

Składniki

Masło

200 g (brownie), 100 g (ciasto kruche)

Czekolada gorzka

300 g (brownie)

Jaja M

4 szt. (brownie), 1 szt. (ciasto kruche)

Mąka

140 g (brownie), 230 g (ciasto kruche)

Cukier

80 g (brownie), 120 g (glazura lustrzana)

Buraczki w kostkach pakowane próżniowo

200 g

Soda oczyszczona

4 g

Kakao

30 g

Mąka migdałowa

40 g

Sól

szczypta

Cukier puder

80 g (ciasto kruche)

Puree z dyni 100% warzyw

270 g

Biała czekolada

300 g (mus dyniowy), 80 g posiekanej czekolady (glazura lustrzana)

Śmietanka 30%

570 g (mus dyniowy)

Żelatyna

16 g (mus dyniowy), 8 g (glazura lustrzana)

Zimna woda

45 g

Śmietanka 36%

100 ml

Woda

85 g

Pomarańczowy barwnik spożywczy

1 szt.

Sposób przygotowania:

Ciasto na brownie: Masło rozpuścić z czekoladą. Do przestudzonej masy dodać buraki i jaja. Zblendować na gładką masę. Do masy przesiać mąkę z sodą i wymieszać. Przelać ciasto do foremek (na ¾ wysokości) i piec w 165°C przez 18 minut.

Ciasto kruche: Wszystkie składniki poza jajkiem umieścić w misie miksera i wyrabiać mieszadłem K. Gdy ciasto zacznie przypominać piasek, dodać jajko i wyrabiać tylko do połączenia. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu wyciąć okręgi za pomocą małych rantów perforowanych (8 cm) i wylepiać tartaletki. Po wylepieniu ciasta włożyć ranty do lodówki na godzinę. Po tym czasie piec w 180°C przez 10 minut. Do podpieczonych tartaletek wlać ciasto na brownie i piec przez 15 minut w 160°C.

Mus dyniowy: Żelatynę zalać zimną wodą i włożyć do lodówki do napęcznienia. Puree z dyni gotować na małym ogniu ze 170 g śmietanki ok. 10 minut. Zdjąć z palnika i zblendować na gładką masę z żelatyną. Dodać rozdrobnioną białą czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady – jeśli czekolada z trudem się rozpuszcza, podgrzać delikatnie całą masę, tak aby jej nie zagotować. 400 g śmietanki ubić na ¾ i wlać do śmietanki przestudzoną masę dyniowo-czekoladową. Powoli mieszać do połączenia. Mus dyniowy wlać do silikonowej formy i umieścić w zamrażarce na całą noc.

Glazura lustrzana: Żelatynę zalać 35 g wody i odstawić do napęcznienia. Cukier i wodę zagotować do rozpuszczenia się cukru. Dodać kremówkę, wymieszać do połączenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, napęczniałą żelatynę i barwnik. Zmiksować całość blenderem do gładkości. Odstawić do wystudzenia, do temperatury 30–35ºC, a następnie polać masą przygotowany zamrożony mus dyniowy. Przełożyć mus na tartaletkę i odstawić do lodówki do rozmrożenia.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Puree z dyni 100% warzyw

BURACZKI CZERWONE W KOSTKACH PAK. PRÓŻNIOWO

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację